На тържествена церемония тази вечер в Плевен бяха връчени наградите на деца, отличени в международната онлайн изложба-конкурс "Детска екологична живопис", проведена в Китай. Малките художници са възпитаници на арт школа "Колорит", ръководена от плевенската художничка Майя Ананиева. 
Награждаването се състоя в Народно читалище "Съгласие 1869", чрез което арт школата е получила покана за участие в творческия форум.   
"Аз вярвам, че децата, които рисуват себе си като хора, които пазят земята и се стремят да съхранят природата, растенията и животните, ще го правят и в реалния живот", каза Майя Ананиева.
Наградите на талантливите деца бяха връчени от представители на посолството на Китайската народна република в България - Гуан Син, културен съветник, Дай Ин, аташе по културните въпроси и Чън Дзъя, временен началник на търговския отдел в посолството. 
За участие в международния конкурс са изпратени 170 000 детски творби от Китай и от 11 страни в Централна и Източна Европа, каза Гуан Син, който се обърна към присъстващите на български език. Той подчерта, че чрез своите рисунки децата са показали любовта си към родния край, насладата от природата и копнеж за по-добър живот. Гуан Син сподели, че от четири години е в България и определи природата ни като живописна. "Опазването на природата е трудна задача, обща за цялото човечество. Земята е нашият общ и единствен дом, който трябва да ценим и да се грижим за него", добави още Гуан Син.
Церемонията по награждаване премина, изпълнена с много емоции и думи на благодарност. За творческата атмосфера се погрижиха с изпълнението си балерините от Балетната школа при читалище "Съгласие 1869". 
Както БТА съобщи, от международния конкурс в Китай на плевенската школа бе присъдена наградата "Най-добър организатор", която включва сертификат и златен медал. Малките творци на "Колорит" са удостоени общо с 26 отличия, от които два златни, осем сребърни и десет бронзови медали. Почетни награди са присъдени на още шест деца.