Творчеството на Борис Маждраков и неговата работа за студио „Парамаунт“ са акцент в изложба, която Зафер Галибов ще представи в галерия-книжарница „София прес“. Събитието ще се състои на 20 март, съобщават организаторите.
Експозицията съпътства представянето на книгата „Балканска фотография. Протагонистите – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови“, в която Галибов прави задълбочено проучване на семейството и фотографския му бизнес, като разказва за малкоизвестни образи и факти, запечатани от фамилия Хитрови и техните наследници.
„Галерията от образи, която включва фотографии на самите „Протагонисти“, портрети на техни близки и клиенти, са любопитно доказателство за времето, историята, нравите, модата, политиката в България, Европа и Америка“, коментират организаторите.
Зафер Галибов е български фотограф-художник. Притежава докторска степен по изкуствознание и изобразителни изкуства от Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науките (БАН). Завършил е магистърска програма по културология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (2007), както и по електроинженерство в Техническия университет (1975).
Работил е в Института по математика и информатика на БАН, в Националната галерия за чуждестранно изкуство, в Малък градски театър зад канала и др. Преподава фотография във Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ. През 2017 г. получава наградата „Златно перо” от Съюза на българските журналисти (СБЖ) за фотожурналистика.
Реализирал е над 50 самостоятелни изложби, повече от 20 от които в чужбина. Негови експозиции са представяни в Париж, Виена, Тел Авив, Хелзинки, Москва, Варшава, Солун, Копенхаген, Ерусалим, Краков, Залцбург, Вилнюс, Триест, Букурещ, Чикаго, Доха и др. Публикува фотоалбум „Движение” през 2001 г., а през 2017 г. издава книгата „Светлописите”- нов прочит на историята на старата българска фотография. / ГН