Парламентарната група на Народната партия внесе днес искане до председателя на сръбския парламент Владимир Орлич да свика специално заседание на Скупщината с една точка в дневния ред - за взимане на решение за организиране на референдум по въпроса за германско-френското предложение за Косово, съобщи днес председателят на парламентарната група Мирослав Алексич, предават сръбските агенции.
Алексич уточни на пресконференция, че въпросът на референдума трябва да гласи: "Подкрепяте ли приемането и прилагането на споразумението за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, така нареченото германско-френско предложение?"
Ако Орлич откаже да свика заседание на парламента по темата, Народната партия ще иска предприемането на народна инициатива за събиране на подписи за свикване на референдума, заяви Алексич.
Гражданите, като носители на властта, задължително трябва са бъдат питани ще приемат ли или ще отхвърлят германско-френското предложение, допълни той.
Референдумът е необходим, тъй като Конституционният съд "мълчи" за това, че президентът на Сърбия Александър Вучич е приел споразумението, което де факто подразбира признаване на независимостта на Косово и дава възможност на Косово да стане член на международни институции, каза още депутатът.
Вучич нарушава конституцията, върху която се е клел, и завета, който даде над Мирославлевото евангелие, каза Алексич.
Народната партия се бори против режима на Вучич, подчерта Алексич и добави, че неговата партия иска предсрочни парламентарни избори, но преди тях всяка партия трябва ясно да заяви приема ли германско-френския план и въвеждането на санкции против Русия.