Заместник-генералният секретар на Организацията на обединените нации Розмари Ди Карло посети за пръв път разделения остров Кипър днес в търсене на напредък по кипърския въпрос, превърнал се в един от най-дългогодишните спорове в света, предаде Франс прес. 
Розмари Ди Карло, която отговаря за политическите въпроси и въпросите на изграждането на мира, проведе близо едночасова среща с новоизбрания президент на Република Кипър Никос Христодулидис в президентския дворец в Никозия, последната разделена столица в света.
„Обсъдихме подробно кипърския въпрос и просто искаме да потвърдим ангажиментите на генералния секретар да подкрепи намирането на решение“, заяви Ди Карло пред репортери след разговорите си с Христодулидис. Тя определи срещата като „отлична“ и заяви, че ще „обсъди допълнително пътя напред“ с лидера на кипърските турци Ерсин Татар. 
Кипър е разделен от 1974 г., когато след преврат, инспириран от военната хунта в Гърция, турски войски навлизат и окупират северната част на острова, след което е обявена Севернокипърската турска република (СКТР), която остава призната единствено от Турция. Разговори за обединение на острова текат от десетилетия, но последният им кръг през 2017 г. в швейцарския курорт Кран Монтана завърши без успех, почти година преди Ди Карло да заеме сегашната си длъжност, свързана с основните конфликтни зони в света.
Говорителят на кипърското правителство Константинос Летимбиотис заяви, че пред Ди Карло е била изразена решимост за незабавно възобновяване на преговорите.
„Ние вече сме на масата за преговори и също така очакваме г-н Татар да дойде с искрено желание на масата за преговори, за да постигнем решение за двузонална, двуобщностна федерация“, каза той.
Преди да отпътува от Кипър в четвъртък Ди Карло ще се срещне с някои от близо 800-те миротворци на ООН, патрулиращи в буферната зона, която разделя острова, включително Никозия, където изоставени от десетилетия сгради се рушат зад проходи, блокирани от ръждясали варели от петрол.
Създадена през 1964 г., тази зона е една от най-дългогодишните мироопазващи операции на ООН в света. 
В доклада си до Съвета за сигурност на ООН, който се изготвя два пъти годишно през януари, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази загриженост за „продължаващото милитаризиране по линиите за прекратяване на огъня“ и политическия климат, белязан от „значително втвърдяване на позициите“ от двете страни. Все по-твърдата реторика от северната и от южната страна на разделения остров засили непреклонността в позициите, "докато перспективите за взаимно приемливо решение продължават да избледняват“, каза той.
Никос Христодулидис, бивш външен министър, подкрепян от партии, които заемат твърда позиция по отношение на преговорите за обединение, спечели втория тур на изборите през февруари. Христодулидис и лидерът на СКТР Ерсин Татар проведоха първата си среща миналия месец, за да се опитат да разчупят леда по замразените преговори за обединение. Татар, който е протеже на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, призова международната общност да „признае съществуването“ на две държави в Кипър. Христодулидис заяви, че подкрепя двузонална федерация на двете общности в съответствие с рамката на ООН, но иска ЕС да заеме значителна роля в преговорите.