Американските потребители са намалили темпа на харчене през февруари на фона на срив в продажбите на моторни превозни средства и на други стоки, предаде Асошиейтед прес.
Продажбите на дребно в САЩ спадат с 0,4 на сто през миналия месец в сравнение с преразгледаното им нарастване до 3,2 на сто за януари, отчете днес министерството на търговията във Вашингтон.
Въпреки известния спад през февруари потребителските разходи в САЩ продължават да демонстрират "базова стабилност", отбелязва АП.
Определяните като "основни" продажби на дребно, които изключват автомобилите, бензина, строителните материали, както и ресторантьорските и кетъринг услуги, (които са свързани с консумацията на храни и напитки извън дома - бел. ред.), се увеличават с 0,5 на сто през миналия месец. Нарастването им през януари е преразгледано от 1,7 на сто до 2,3 на сто.
"Основните" продажби на дребно дават най-ясна представа за динамиката на потребителските разходи, когато те се разглеждат като част от брутния вътрешен продукт (БВП), пише АП.