Папа Франциск призова днес да бъдат „уважавани“ религиозните обекти в Украйна и спомена манастир, от който подчинена на Москва Украинска православна църква (УПЦ) предстои да бъде изгонена, предаде Ройтерс. Украинските власти дадоха на УПЦ краен срок до 29 март опразни сградите в комплекса на историческата Киево-Печорска лавра. Това е пореден ход срещу УПЦ, която според украинското правителство е проруска и взаимодейства с Москва.
Споменавайки тъкмо Лаврата, Франциск помоли „враждуващите страни (в Украйна) да уважават религиозните обекти“, и похвали хората, които отдават живота си на духовна служба „независимо към кое вероизповедание принадлежат“.
Папата включи този апел в седмичното си обръщение към множеството на площад „Свети Петър“. Светият отец очевидно направи неволна грешка и спомена „монахините“ в манастира, който всъщност е мъжка обител.
На 11 март патриарх Кирил, глава на Руската православна църква и твърд привърженик на руската инвазия, помоли Франциск и други религиозни лидери да убедят Украйна да спре репресиите срещу УПЦ.
От октомври миналата година Службата за сигурност на Украйна (СБУ) разследва храмовете на УПЦ, въведе санкции срещу нейните епископи и финансови поддръжници и започна дела срещу десетки духовници.
Църковните власти казват, че те, както и милионите им енориаши, са жертви на лов на вещици.
Православието е доминираща религия в Украйна и подчинената на Москва УПЦ се конкурира за енориаши с независимата православна църква на Украйна, основана след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и призната от Вселенската патриаршия едва през 2018 година.
Независимата украинска църква увеличава влиянието си след инвазията.