Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас издаде предписания на кметовете на 13-те общини в Бургаска област да почистят замърсените терени на териториите си до 26 април. Предписанието е във връзка с изпълнението на задълженията на кметовете по организиране управлението на отпадъците на територията на съответната община, както и с изпълнението на годишния план за контролната дейност, съобщиха от пресцентъра на инспекцията. От там посочиха, че предписанията са за идентифициране на замърсените терени, изготвяне на график за почистването им, както и краткосрочни и дългосрочни планове за организация и контрол с цел ликвидиране на старите и недопускане възникването на нови замърсявания. В дадения срок до 26 април трябва да се почистят замърсяванията в населените места, землищата на населените места, общинската и републиканска пътна мрежи, речните корита и прилежащите им територии.
След тази дата експерти на РИОСВ – Бургас ще извършат проверки и при установяване на замърсявания, ще бъдат предприети административн-наказателни мерки, обясниха от РИОСВ.
Предписания за почистване в същия срок на републиканската пътна мрежа в границите на 13-е общини са дадени на и Агенция "Пътна инфраструктура" в Бургас.
РИОСВ – Бургас призовава всички граждани, институции и организации при констатиране на нерегламентирано замърсени с отпадъци терени да уведомяват съответната общинска администрация и инспекцията за предприемане на необходимите мерки за предотвратяване и отстраняване на замърсяванията.