Фотографска изложба „Прима“ ще бъде открита по повод Международния ден на балета. Автор на снимките е документалният фотограф Димитри Стефанов, а откриването ще се състои на 29 април в Софийската опера и балет, съобщават организаторите.
В изложбата са включени фотографии от едноименния проект „Прима“, който е подготвян над две години. Неговата цел е да насърчи отношение към балета, като използва езика на фотографията, за да достигне до младежта и да вдъхнови новото поколение таланти.
Снимките в експозицията отнасят зрителя зад кулисите на балетното изкуство и представят по суров и автентичен начин неговия финес и възвишеност. Заглавието е вдъхновено от българската примабалерина Марта Петкова, коментират организаторите.
В деня на откриването на изложбата Софийската опера и балет ще представи още романтичния балет „Жизел“ от Адолф Адам.
Димитри Стефанов е роден в Плевен през 1987 г., но израства и живее в Испания повече от 13 години. През 2009 г. завършва магистратура по „Документална фотография“ във фотографското училище EFTI в Мадрид, където получава наградата за фотограф на годината и прави първата си самостоятелна изложба „Not About Football“. Същата година Стефанов печели първо място и стипендия от семинара „Gervasio Sanchez Albarracin“. През 2010 г. фотографът представя своята втора самостоятелна изложба „No Country“ по време на Международните фотографски срещи в Пловдив и печели отличие от конкурса „BG Press Photo“.                                      
През 2011 г. Димитри е избран сред участници от цял свят за „Joop Swart Masterclass“, организиран от „World Press Photo“. През 2013 г. той е финалист за наградата „Pikto Award“ и „POYi Emerging Vision Incentive“. Неговата фотография участва в редица колективни изложби в Париж, Амстердам, Арл, Перпинян, Бразилия, както и в страната. В началото на 2020 г. се състои самостоятелната му фотографска изложба „Вик“ в галерия „Синтезис“.
През 2020 г. Стефанов основава фотографското училище „BECA Before Creating Academy“ и фондация „BECA Foundation“ в София, за да предостави нови образователни възможности за талантливи млади фотографи, както и да допринесе за развитието на фотографското изкуство в България.  / ГН