68-годишна жена едва не се прости с живота си след жестока схватка с овчарско куче. Драмата се разиграла в района около жилищен комплекс “Южен полъх” в квартал “Кючук Париж”. Истинско чудо е, че огромното животно не е оглозгало бившата медицинска сестра Недялка Банджакова.
Тя отивала на ранчото си да сади дръвчета, когато била нападната от кучето, пазещо съседния краварник. Джиесемът й, закрепен с щипка на колана около кръста, й донесъл спасението. Озверелият пес се заиграл с него и изпуснал от зъби плячката си. “Десет деца да бях родила вместо ужаса и болките, които изпитвам в момента”, разказа през сълзи пред “Марица” пострадалата.

Трагедията се разиграла около 13.30 часа в петък. Недялка тръгнала да помогне на леля си да засадят дръвчета в ранчото, което се намира край строящи се къщи оттатък жп линията в новооформящ се жилищен район. Недялка също имала там наследствена земя. Както си вървяла, насреща й се задал колоездач, а до него тичала огромна рунтава овчарка. Жената си помислила, че човекът на колелото е стопанинът, и продължила спокойно да върви.

В един момент усетила кучето вдясно от себе си. Спряла и застанала неподвижна. Най-неочаквано обаче с един скок то се хвърлило върху нея и разкъсало десния ръкав на якето й. Тя започнала да пищи, но песът продължил да къса връхната дреха, докато я смъкне цялата, и поваля жената по гръб. С ново настървение се нахвърля и продължава да хапе със зъби пуловера и бельото й. Тя се опитала да стане, но овчарката пак скочила отгоре й. За щастие в този момент звярът забелязал мобилния телефон на Недялка, пъхнат в кожен калъф и закрепен в колан около кръста. Заиграл се с него, започнал да го дъвче и за момент оставил жертвата си. Точно тогава четирима мъже от новострояща се в съседство къща се отзовали на ужасяващите писъци на жената и се втурнали с дървени пръти и железа към звяра. Той обаче се озлобил още повече и с един скок се хвърлил върху най-якото момче и то паднало по очи на земята. Другите двама с все сила тръгнали да удрят звяра, докато побегне.

“Не си чувствах гърба и краката от болка, не можех да мръдна. Не знам как съм се докопала до телефона, как съм избрала последния набран номер, който за късмет се оказа на дъщеря ми, и тя дойде на място. В това време се събраха хора и повикаха линейка”, връща се назад към преживения ужас Недялка, която има и рана от захапване в областта под ребрата вляво. В болницата є направили рентгенова снимка, сложили й ваксина против тетанус и болкоуспокояващи и я пратили за домашно лечение.

Дъщерята на Недялка веднага подала жалба в Първо PУП, на чиято територия е станал инцидентът. Пострадалата настоява да се издири кучето и дори посочва вероятния стопанин - Иван Стамболийски, който има краварник в съседство на ранчото є. Жената неведнъж е виждала кучето, което я нападнало, да съпровожда кравите на паша. Полицаите обаче обяснили, че не са ветеринари и не могат да издирват животни.

“Важно е да се изследва за бяс. Аз съм хипертоник и с астма, а лечение срещу бяс не се прилага току-така. Терапията е тежка и трябва категорично да е доказано, че животното е бясно”, обяснява потърпевшата. Според нея кучето би следвало да има паспорт и да е регистрирано.

В неделя овчарката беше на мястото на злощастния инцидент. Тя обаче беше вързана за фургон край склад за селскостопанска техника. Стопанинът на краварника липсваше.