Група от 32-ма протестиращи, които са прекъснали литургия в полска катедрала с демонстрация в подкрепа на правото на аборт, бяха оправдани по обвинение в прекъсване на богослужение, предаде Полската агенция по печата (ПАП).
В края на 2020 г. цяла Полша бе обхваната от масови протести, след като Конституционният съд постанови, че абортът в случай на тежко увреден плод е противоконституционен. Решението остави само две ситуации, в които бременността може да бъде прекъсната: когато е резултат от престъпление или когато представлява опасност за здравето или живота на майката.
Няколко дни след оповестяването на решението на съда 32 души прекъснаха литургия в катедрала в Познан. Те застанаха пред олтара с плакати в подкрепа на правото на аборт и скандираха "стига вече".
Според прокуратурата протестиращите "съгласувано, в съучастие и злонамерено са прекъснали публично богослужение". В Полша това е престъпление, което се наказва с глоба, ограничаване на свободата или лишаване от свобода до две години.
Съдът в Познан вчера заяви, че след решението на Конституционния съд "цялата страна" e била обхваната от протести. Според съдията по делото няма доказателства за "злонамереността" на протестиращите, които просто са искали да изразят недоволството си от решението. Протестът е запазил "тържествеността и достойнството" на мястото.
 Съдът прецени, че лозунгите "не са подбуждали към омраза, нито са нападали религията по обиден начин".
Неотдавна малката евроскептична партия "Солидарна Полша", която е част от управляваща консервативна коалиция и е оглавявана от министъра на правосъдието и главен прокурор на страната Збигнев Жобро, подкрепи законопроект, наречен "В защита на християните", който има за цел да увеличи размера на наказанията за "клевета или подигравка с църквата". 
(Тази информация се разпространява по договор между БТА и полската агенция ПАП.)