Членовете на Шотландската национална партия започнаха да гласуват днес за избор на нов партиен лидер, който ще стане и първи министър на Шотландия след изненадващата оставка на досегашната титулярка на поста Никола Стърджън, предаде Франс прес.
Трима кандидати се борят за поста - шотландската финансова министърка Кейт Форбс, шотландският министър на здравеопазването Хумза Юсаф, който е и първи мюсюлмански член на шотландското правителство, и Аш Риган, бивша министърка, подала оставка миналата година.
И тримата кандидати обещаха да поемат щафетата от Стърджън в каузата за независимост на Шотландия, която обяви, че се оттегля на 15 февруари, обяснявайки, че няма повече нужната енергия.
Името на приемника на Стърджън ще бъде обявено на 27 март. 
След провала на първия референдум за независимост на Шотландия през 2014 г. Стърджън искаше втора консултация по въпроса, но Лондон се противопостави, подкрепен и от решение на Върховния съд миналата година. Тогава Стърджън обяви, че местните избори през 2026 г. ще се превърнат в де факто референдум "за" или "против" независимостта на провинцията, но това беше спорно решение, предвид факта че допитванията показват, че електоратът в Шотландия е много разделен по въпроса.
Стърджън се озова в затруднено положение, след като Лондон блокира спорен закон, който тя прокара относно смяната на пола.
От тримата кандидати за приемник на Стърджън Кейт Форбс е християнка, на 32 години, възприемана като изгряващата звезда на партията. Тя на няколко пъти изрази много консервативни позиции относно ЛГБТ въпросите и извънбрачните деца.
Четиридесет и девет годишната Аш Риган пък подаде миналата година оставка в знак на протест срещу спорния закон относно половата трансформация.
Тридесет и седем годишният Хумза Юсаф е единственият кандидат, който обещава да запази социалните прогресивни политики на премиера. Той е подкрепян от съюзниците на Стърджън, но според допитванията Кейт Форбс е по-популярна сред избирателите, които са привърженици на каузата за независимост.
Според допитване, публикувано в неделя, 33 процента от шотландците подкрепят Форбс спрямо 18 за Юсаф и 10 за Риган.
Вътрешният вот е много важен за бъдещето на Обединеното кралство, в което Брекзит задълбочи различията между четирите провинции Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Шотландия се противопостави на Брекзит на референдума преди седем години, когато срещу това гласуваха 62 процента от шотландските избиратели.