В началото на месеца опозиционната италианска Демократическа партия избра нов национален секретар и това е Ели Шлайн. Тя зае водещият партиен пост изненадващо, след като допитванията до последно даваха преднина на опонента й, областния управител на Емилия-Романя и бивш работодател на Шлайн -  Стефано Боначини. Мнозина обясниха пробива на Шлайн с това, че тя е млада, динамична, защитничка на мигрантите, на ЛГБТ общността, на екологичните каузи, на равнопоставеността на жените и мъжете, на социалните каузи, на бедните. Шлайн освен това въплъщава и многообразието - тя се дефинира като бисексуална, но в момента има връзка с жена. Освен това Шлайн е потомка на италиански юристи и парламентаристи, антифашисти и защитници на евреите, и на американски евреи, произхождащи от земи, които едно време са били част от Австро-Унгарската империя, а днес са в Западна Украйна. Шлайн е родена в космополитната Швейцария и е избрала да живее в града на интелигенцията Болоня. 
Анализатори прогнозираха, че изборът на Шлайн може да доведе до още по-голямо разединение в Демократическата партия между нейните привърженици и тези на Боначини. Шлайн ловко намери изход от ситуацията и предложи за другия водещ партиен пост, който е церемониален - този на партиен председател, да бъде избран именно Боначини. Този ход й гарантира партийното единство, отбеляза АНСА. Сега Демократическата партия може да се фокусира върху това да стане алтернатива на управляващата десноцентристка коалиция и най-вече да привлече хората от центъра, които се въздържат да гласуват, защото не се идентифицират нито с центристите от "Трети полюс" (сред чийто лидери е бившият премиер и бивш демократ Матео Ренци), нито с десноцентристите в управляващата коалиция (представлявани от "Форца Италия"  на четирикратния премиер Силвио Берлускони).Вчера на заседание на Демократическата партия избирането на Шлайн за национален партиен секретар бе официално утвърдено от нейните съпартийци, както и това на Боначини за председателския партиен пост. Шлайн веднага обеща една нова политическа пролет на италианците и заяви, че ще поведе партията до изборна победа.
Нова пролет -  нов геройОще с избирането на Шлайн за национален секретар, редица италиански медии коментираха, че с това идва края на медения месец за италианския премиер Джорджа Мелони. От септември досега Мелони въплъщаваше новото в Италия. Тя беше първата жена партиен лидер, успяла да издигне своята партия "Италиански братя" от позицията на малка дясна националистическа формация до голяма управляваща партия само за 10 години. Мелони стана и първата жена премиер на Италия и с това фокусира вниманието на Европа и на света върху себе си. Мелони се превърна и във въплъщението на жената, тръгнала от работнически квартал на Рим и успяла с упорита работа  да разбие стереотипите за ролята на италианката в политиката. Редица интелектуалци в Италия обаче не припознаха в Мелони феминистката кауза. Мелони се представя като жена, италианка, майка и християнка, като противничка на абортите и сугоратното майчинство, като бранителка на традиционните християнски ценности. Тя обеща, че няма да пипне правото на жените на аборт, но иска да им даде възможност да не абортират, тласкани от финансови съображения. Мелони обеща и, че няма да пипне извоюваните досега права на ЛГБТ общността, но подчерта, че няма да работи за въвеждането на еднополовите бракове в Италия. Въпреки че е първата жена премиер на Италия, Мелони още от идването си на поста настоя, когато се говори за нея, да се използва определителен член за мъжки род, защото според нея мисията да си премиер не трябва да бъде асоциирана с пола, а със свършената работа и защото към премиера мъж отношението трябва да е същото към премиера жена. 
С идването на Шлайн начело на италианските демократи обаче цялата тази новост, въплътена от Мелони, се оказа старомодна и присъща за миналия век, отбелязаха "Република", "Хъфингтън пост" и "Стампа".  От Шлайн се заинтересува и в. "Ню Йорк таймс", точно както преди повече от половин година авторитетното американско издание се беше фокусирало върху Мелони. Сега вестникът  публикува обширен портрет на Шлайн, като в публикацията тя говори по разнородни теми.  "Трудно би било за някои друг да бъде по-голямо въплъщение на промяната в Италия от Ели Шлайн", коментира "Ню Йорк таймс". "С победата си на вътрешнопартийните избори Шлайн катапултира страната, която дълго време изглеждаше като държава на старците в една напълно различна територия", допълва изданието. "Сега начело на опозицията е една жена, която е противопоставена на жената, заемаща поста на премиер. Тук имаме две антагонистки, които не могат да бъдат по-различни една от друга", допълва авторът на публикацията, кореспондентът на "Ню Йорк таймс" в Рим Джейсън Хороуиц. В публикацията Шлайн казва, че Италия има нужда не само от женско лидерство, а от феминистко лидерство,  говори за защита на бедните, на трудовия пазар, за данъци за богатите, за инвестиции в зелената икономика, за разширяване на правата на ЛГБТ общността, за защитата на мигрантите. Тя обещава, че левицата начело с нея, ще се върне към призванието си  да брани гражданските и социалните права, да представлява хората в затруднено положение в Италия. В статията Шлайн говори и за националистическата война на Путин в Украйна, която тя нарича "престъпна руска инвазия" и припомня връзката си по бащина линия с тази страна. Тя се обявява срещу всичко, до което води национализмът, и заявява подкрепа за Украйна, като припомня, че нейната партия е гласувала постоянно за предоставяне на военна помощ за Киев, но подчертава, че по пътя на дипломацията трябва да се постигне мир в Украйна, като в тези усилия ЕС трябва да играе главна роля, обобщават "Скай Ти Джи 24" и "РАИ нюз".
Още преди избирането на Мелони за премиер миналото лято същият този "Ню Йорк таймс" предупреди, че ако тя заеме премиерския пост, то бъдещето на Италия ще е отчайващо и съзря черни облаци, надвиснали над страната, припомня "Стампа". В средата на февруари същият журналист Джейсън Хороуиц, написал ласкавия портрет за Ели Шлайн, публикува равносметка за първите месеци от управлението на правителството на Мелони. В статията си в  "Ню Йорк таймс" журналистът пишеше, че Мелони е изоставила агресивната си риторика към ЕС, решавайки да следва правилата и избягвайки да допуска грешки, като по този начин намекваше за непоследователност от страна на премиерката. В същата тази статия все пак се появяваше изненадващата констатация на Енрико Лета, предшественика на Ели Шлайн начело на Демократическата партия, че Мелони се е справя като премиер по-добре от очакваното, припомня италианското издание "Дъ пост интернешънъл".
Демократическата партия начело на вълната на недоволството срещу правителството на Мелони
Идването на Шлайн начело на Демократическата партия съвпадна с редица поводи за недоволство срещу управляващите. Два от тях са свързани с решението на Мелони да се захване с реформиране на механизма на гражданския доход, осигурявал месечно препитание за безработните италианци, както и с мярката за подобряване на енергийната ефективност на италианските сгради. Според Мелони и десницата и двата механизма ощетяват бюджета и създават възможности за злоупотреби, затова трябва радикално да се модифицират. Но това доведе до голямо недоволство към управляващите.През февруари нападение на шестима ученици от свързваното с крайната десница младежко движение над двама ученици пред гимназия във Флоренция отприщи вълна от антифашистки демонстрации  в града.  В една от тези демонстрации в града се събраха до 40 000 души, според организаторите. Сред тях беше Шлайн, но също и лидерът на "Движение 5 звезди" Джузепе Конте. Доскоро демократите и "петзвездните" бяха разединени заради това, че антисистимните участваха в свалянето от власт на широката коалиция на Марио Драги, в която влизаха и демократите. Но на демонстрацията във Флоренция Шлайн и Джузепе Конте показаха неочаквана близост, което породи спекулации, че двете политически сили може да обединят усилията си срещу правителството.
Шлайн освен това отправи призив за сътрудничество и към "Третия полюс" на бившия демократ Ренци. Доскоро той твърдеше, че е отворен за сътрудничество с управляващите, ако от тях дойдат конструктивни предложения за реформи, но в последно време той умножи критиките срещу правителството и вероятно ще приеме протегната ръка на Шлайн.
Идването на Шлайн начело на демократите съвпадна най-вече с миграционната криза, обхванала Италия. Въпреки твърдата политика на правителството на Мелони по миграционните въпроси и дискусиите на Рим с Либия, Алжир и Тунис относно възпирането на притока на мигранти през Средиземно море към Италия, мигрантският поток не секва. Рим успя да върне миграционния въпрос в центъра на дебатите в ЕС, но нещата в краткосрочен план за Италия не са розови. Трагедията с голямата лодка с около 180 мигранти, потънала край бреговете на калабрийския курорт Стекато ди Кутро, го доказват. В нея загинаха 79 души, според последни данни, а 82 бяха спасени. От жертвите 33 са непълнолетни. Крушението на лодката на около 100-200 километра от бреговете на Италия извади наяве проблеми в общуването между европейската агенция Фронтекс и Рим и между самите италиански институции, отговарящи за борбата с трафика на мигранти  и спасяване на мигрантите по море. Мелони настоя пред ЕС за дългосрочно решаване на миграционния въпрос и получи миналата седмица положителен отговор на призивите си. В отговора на ЕК се казваше, че подходът в борбата с миграция трябва да включва борба с трафикантите, репатриране на онези мигранти, които не са получили правото да останат в ЕС, но също трябва да се предлагат и ясни пътища за безопасна и законна миграция, припомня АНСА. Пак през изминалата седмица няколко страни от ЕС призоваха Италия да спазва Дъблинския регламент (поне докато той не бъде реформиран) и да прибира кандидатите за убежище, регистрирани на нейна територия, които после са се преместили на друго място в ЕС, където обаче не са получили право да останат и трябва да бъдат върнати в Италия -  първата страна, в която са влезли в ЕС. Италия преустанови временно приемането на тези хора през декември с аргумента, че нейните миграционни центрове са претъпкани с мигранти. Призивът срещу Италия бе подписан от Франция, Нидерландия, Германия, Швеция, Белгия, Дания и Австрия, припомня Франс прес. 
Центровете за настаняване на мигранти в Италия наистина са претъпкани. Само за четири дни в края на миналата седмица в Италия бяха докарани над 4000 мигранти, спасени при различни операции от италианската Брегова охрана, подпомогната от военноморските сили. В опит да възпре миграционния поток Италия въведе ограничения върху дейността на неправителствените организации, спасяващи мигранти край Италия и докарващи ги в италиански пристанища. Рим смяташе, че по този начин миграционният поток ще намалее, защото, според италианските управляващи трафикантите на мигранти възприемат корабите на неправителствените организации като удобно средство за транспортиране на мигранти до Италия. Така те хем взимат пари от мигрантите, хем ги оставят на произвола на съдбата в Средиземно море, знаейки, че някой ще ги спаси. Но ограниченията над неправителствените организации не спряха миграционния поток. От октомври насам над 36 489 мигранти са били спасени в морето край Италия и докарани в италиански пристанища, заяви италианският министър Матео Пиантедози по време на изслушване в парламента миналата седмица. Данните са за периода 22 октомври 2022 - 27 февруари 2023 г. 24 601 мигранти са били спасени при 407 спасителни операции, извършени от Бреговата охрана, а 11 888 мигранти са били спасени при 300 операции срещу трафика на хора, извършени от Финансовата гвардия. С тези данни Пиантедози се опита да парира на критиките срещу правителството на Мелони, че е оставило мигрантите край Стекато ди Кутро да загинат, че трябва да бъде разследвано и подведено под отговорност. Демократическата партия на Шлайн се присъедини към тези призиви, а конкретно самата Шлайн атакува Пиантедози за негови думи, възприети като упрек в безразсъдство към мигрантите, че поемат с децата си на опасно плаване в Средиземно море. Самият Пиантедози каза, че не е бил разбран правилно и, че е искал да каже, че не мигрантите са безотговорни и безразсъдни, а трафикантите. Шлайн освен това за разлика от Мелони отиде да се преклони пред ковчезите на жертвите на крушението в Стекато ди Кутро и се срещна и с афганистанка, изгубила двете си деца в тази трагедия. 
За да покаже, че взима присърце съдбата на мигрантите, Мелони организира в четвъртък заседание на правителството си именно в кметството на Стекато ди Кутро в памет на жертвите на крушението. Но това бе възприето като опит за изчистване на репутацията след упреците, че е имало пропуски в действията на властите. На това заседание Мелони представи и нови мерки за борба с трафика на мигранти. Те бяха публикувани под формата на постановление в държавен вестник в събота, припомня АНСА. Една от мерките предвижда въвеждане на престъплението причиняване на смърт или на сериозни наранявания при трафик на мигранти, като наказанието за него е от 20 до 30 години затвор, като по този въпрос Мелони обеща, че трафикантите ще бъдат преследвани из целия свят. Сред мерките имаше и въвеждане на квота за разрешителни за работа за гражданите на страните, сътрудничещи си с Италия по въпроса за възпиране на потеглящите от тяхна територия мигранти. Но това не намали недоволството на критиците на Мелони от нейните действия по миграционния въпрос. От една страна защитниците на правата на мигрантите смятат, че е нехуманно да се пречи на хората да напуснат нестабилните Либия и Тунис, където са се озовали след бягство от страни, раздирани от конфликти. От друга страна критици на недостатъчните действия на властите припомнят, че едно време Мелони говореше и за европейска морска мисия за възпиране на трафикантските лодки. Миграционното напрежение в Италия се покачи и от факта, че в седмичен доклад на италианските тайни служби до правителството се предупреждаваше, че 685 000 мигранти в Либия са готови да се качат на трафикантски лодки незабавно, за да се доберат до Италия, предаде "Ти Джи ком 24". В допълнение на това нов инцидент с преобърната лодка с 57 мигранти в Средиземно море, край бреговете на Либия, стана повод за нови обвинения от неправителствени организации и от опозицията, че властите в Италия не са реагирали навреме, за да предотвратят нова гибел на хора.
Партитата  - проблем за много лидери
Новата пролет, обещана от Ели Шлайн и горещите вътрешни проблеми, се допълниха най-неочаквано в петък от нов елемент. Докато Италия продължава до оплаква жертвите на крушението край Стекато ди Кутро, Мелони се озова в центъра на караоке скандал.
Разкритията за частни партита досега изядоха или почти изядоха главата на редица  лидери. Първо заради естеството на партитата и второ заради неподходящия момент, в който лидерите са присъствали на тези партита.
Скандалът "Партигейт по британски" в разгара на локдауните заради ковида в Обединеното кралство провали премиерската кариера на Борис Джонсън. За британците да научат как техният премиер и хора от антуража му са празнували по различни поводи по времето, когато те самите имаха право да се срещат само с ограничен брой хора и то ако са техни роднини - това беше нещото, което нямаше как да се прости на премиера.
Заради "Партигейт по финландски" младата финландска премиерка Сана Марин трябваше да дава миналото лято обяснения пред медиите и дори да си направи тест за наркотици. Изтичането на видеа от частни купони, на които Марин танцуваше с приятели, сред които и дами с разголени бюстове и жени, които се целуваха помежду си, породи доста критики към младата министър-председателка от страна на иначе широко скроените финландци, които дори заподозряха Марин, че на партита е опитала и дрога. Наложи се Марин през сълзи да дава отчет пред медиите. Целият този "купонджийски скандал" се разгоря в момент, в който малко по на юг от Финландия, в Украйна продължаваше руската инвазия, узурпирала вниманието на всички европейски и световни лидери.
Все още всички си спомнят и за прочутите партита "бунга-бунга" (точното значение и произход на понятието все още си остават неизяснени) в резиденциите на бившия премиер на Италия, медиен магнат и милиардер Силвио Берлускони. От тези разкрития произтекоха и няколко съдебни дела. Имената на много млади дами  и съратници на Берлускони се оказаха забъркани в скандала, а разкритията нанесоха тежък удар на партията на милиардера "Форца Италия", която над десет години по-късно не успява да си върне едновремешната репутация и сега разчита на двигателя на  "Италиански братя" на Мелони да я тласка напред в политиката и управлението. Самият Берлускони и до днес описва "бунга бунга" партитата в имотите си като елегантни соарета, на които не се е вършело нищо нередно. 
 Неотдавна определената от френски медии като не особено успешна и зле организирана обиколка на френския президент Еманюел Макрон в четири африкански страни приключи с пийване на бира на терасата на бар във "Френския квартал" на Киншаса, столицата на Демократична република Конго. На "бирената вечеринка" Макрон се озова в компанията на министъра на медиите и комуникациите ДРКонго Патрик Катамбве и на прочутия конгоански певец Фали Ипупа, спечелил си слава и във Франция и гостувал дори неотдавна в Елисейския дворец. Да пиеш бира, не е лошо в края на една напрегната дипломатическа офанзива. Но да си позволяваш момент на почивка с бира в ръка, когато в родината ти  хората масово протестират срещу увеличаване на възрастта за пенсиониране - една реформа, обричаща ги на повече работа, ето това вече ядоса сънародниците на Макрон, коментираха френски медии, сред които и "Те Еф 1".
Нищо чудно, че сега караоке изявата на Мелони на рождения ден на лидера на партия "Лига", вицепремиера и министър на инфраструктурата Матео Салвини, също не бе посрещната с ентусиазъм от италианците. В миналото Мелони се е отпускала и е пяла (не особено добре) на различни прояви и кадри от това са се появявали в интернет. Тя дори е коментирала тези си импровизирани изяви в италиански телевизионни програми. Сега обаче караоке изпълнението й в дует със Салвини, дойде в особено неподходящ момент - всеки ден в Стекато ди Кутро изплуват трупове на жертвите на крушението на мигрантската лодка.  Да пееш на караоке ден след като си бил на мястото на трагедията, открил си паметна плоча за жертвите, но така и не си се срещнал с техни роднини, дошли от различни европейски страни, не си отишъл да се преклониш пред ковчезите, изложени за поклонение в спортната палата на съседния град Кротоне  - ето това възмути и шокира много хора, отбелязва АНСА. И естествено противниците на Мелони от Демократическата партия, "Движение 5 звезди" и "Третия полюс" само чакаха момента, за да се присъединят към хора от нейни хулители. И мнозина пропуснаха да си спомнят, че Мелони покани близките на жертвите от Стекато ди Кутро да дойдат на среща в Палацо Киджи - централата на министерския съвет.  Караоке изпълнението потресе още повече сънародниците на Мелони заради самата песен, която бяха избрали да изпеят премиерката и Салвини. На фона на трагедията, разиграла се в морето на калабрийския курорт Стекато ди Кутро и на фона на трагедията с мигрантите в Средиземно море като цяло, Мелони и Салвини избраха да изпеят (и то доста фалшиво) песен, създадена по действителната история на бедна калабрийска мигрантка в Милано, пред която единственият избор е бил да стане проститутка, да бъде малтретирана и захвърлена в река, където е оставена да се удави. Тоест в песента се говори за Калабрия, бедност, миграция, завършваща с унижения и смърт чрез удавяне  - все конотации, препращащи към трагедията край Стекато ди Кутро. 
Предупреждението на допитваниятаСлед победата на десницата на областните избори в Ломбардия и Лацио в средата на февруари Мелони сякаш беше окрилена. А в медиите дори се появиха шеги, че добре, че тя не е била поканена на фестивала в Сан Ремо, защото е можела и него да спечели. Две седмици по-късно последва инцидента край Стекато ди Кутро, довел до ескалация на вътрешните напрежения в страната. През този период както отбеляза самата Ели Шлайн нараства интересът към членство в опозиционната Демократическа партия и само за четири към нея са се присъединили 7000 души, предаде АНСА. Според социолози това се дължи на привлекателната сила на Шлайн. Според допитване на "Супермедия" от 9 март рейтингът на Демократическата партия вече е 18,8 процента, което е с 1,9 процента повече, а този на "Италиански братя" е 29,3 процента, което е с 0,6 процента по-малко спрямо 25 февруари. Според социологическата агенция Ессе Ву Джи рейтингът на "Италиански братя" към 6 март си остава 30, 7 процента, колкото е бил  и на 27 февруари, но този на Демократическата партия  е нараснал на 19 процента с 2,6 процента повече.  Според проучване на "Индекс ризърч" от 3 март рейтингът на "Италиански братя" е 30,1 процента, което е с 0,6 процента спад спрямо 2 февруари, а този на Демократическата партия е 17,8  процента, което е с 2,3 процента увеличение. Фактът, че две допитвания говорят за спад в доверието към партията на Мелони, а три проучвания показват увеличение на рейтинга на Демократическата партия не бива да се пренебрегва. Този факт предвещава, че интересното в италианската политика тепърва предстои най-вероятно под формата на дуел Мелони-Шлайн, посочва "Панорама".  Като оттук насетне Мелони ще опознава вероятно все повече негативите на това да си управляващ, докато пред Шлайн стои периодът на измамния чар на властта.