Церемонията по раздаването на 95-ите награди "Оскар" на американската Академия за кинематографично изкуство и наука започна, предадоха световните осведомителни агенции.
Най-големите награди на американската киноиндустрия се предават на живо от театър "Долби" в Лос Анджелис. И тази година церемонията се води от Джими Кимъл, който е първият соло водещ и е начело на шоуто за трети път.
След няколко дъждовни дни в района на Лос Анджелис слънцето се показа отново за церемонията, която американската киноакадемия се надява да не бъде толкова бурна като миналогодишната.
Първият за вечерта "Оскар" за най-добър анимационен филм спечели "Пинокио на Гийермо дел Торо".
В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля "Оскар" спечели актьорът от азиатски произход Ки Хи Куан (известен още и като Джонатан Ки Куан) за филма "Всичко навсякъде наведнъж".
"Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля спечели Джейми Лий Къртис за "Всичко навсякъде наведнъж". Това е дългоочакваният ѝ първи приз на американската Академия за кинематографично изкуство и наука.
За най-добър документален филм "Оскар" получи филмът "Навални", разказ за критика на Кремъл след опита за покушение срещу него.
В категорията за късометражен игрален филм "Оскар" спечели "Ирландско сбогуване", а призът за операторско майсторство получи филмът "На Западния фронт нищо ново".
В категорията за грим и прически "Оскар" получи "Китът", а за костюми - "Черната пантера: Уаканда завинаги".