Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан ще започне на 23 март тази година в Египет и повечето арабски държави, показват изчисленията на Националния изследователски институт за астрономия и геофизика в Кайро, съобщи в. "Ал Ахрам".
Крайното решение ще бъде взето от Главното мюфтийство (Дар ал Ифта) съобразно наблюденията на Луната. 
През последните години редица мюсюлмански държави започнаха да разчитат на астрономически изчисления, за да определят началото на лунните месеци. Според следваната в продължения на столетия традиция обаче първият ден на Рамазан се обявява при появата на лунния сърп. 
Шест комисии в шест различни области на Египет следиха лунния изгрев в последния ден от осмия месец от ислямския календар - Шабан, миналата година. В екипите участваха представители на Националния изследователски институт по астрономия и геофизика, Главното мюфтийство, Министерството по въпросите на вакъфите и Ал Азхар. Те наблюдаваха небето както с телескопи, така с невъоръжено око. 
По време на деветия месец - Рамазан, мюсюлманите се въздържат от консумиране на храна, приемане на течности, пушене и сексуални отношения от зазоряване до залез слънце.