Националният приз „Пчелар № 1 на България за 2022 г.“ бе връчен днес в Смолян на Надежда и Недко Митеви. Отличието се присъжда на смолянските пчелари, утвърдени на пазара с марката „Пчелна ферма Митеви – в синхрон с природата“. Изследвания през последните години, включително и ДНК – анализи, установяват че нашите пчели в страната са доста древни, посочи председателят на Националната развъдна асоциация по пчеларство проф. Пламен Петров, който бе гост на церемонията. Според него изследванията доказват, че българската пчела е различна от пчелата карника. Не е случайно, че научното название на латински на пчелата, обитаваща България е с подвидовия епитет родопика - apis mellifera rodopica, допълни проф. Пламен Петров.
Призът „Пчелар № 1 на България“ се присъжда от вестник „Пчеларство“ и „Клуб на пчеларите №1“ като оценка за смолянската ферма, развиваща пчеларство на високо професионално ниво, насочено към потребителите.  Пчеларите на годината са разпознаваеми на пазара не само в Смолянска област, залагайки на качествени продукти, посочиха от сдружение „Родопска пчела“. Мед и пчелни продукти от ферма „Митеви“ пътуват и до потребители във Великобритания. Пчелната ферма залага на продажбите на дребно, разпространявайки продукцията си през малките магазини и търговци.  Успешният маркетингов модел на ферма „Митеви“  всъщност е пример за разпознаваем качествен продукт, който достига до пазара чрез обикновените квартални магазинчета, а вече са продава и посредством медомат в центъра на Смолян. 
Надежда Митева съветва потребителите да купуват продукти от пчелари, които познават и са сигурни, че техният мед не е смесен с нищо. 
Пчеларите в Смолянска област съхраняват расата родопска пчела в доста чист вид, според Надежда Митева.  Доколкото е застрашена изобщо породата, заплахата е свързана предимно от внасянето на чужди видове, смята Митева. Според нея във високите части на планината е по-трудно развитието на комерсиално пчеларство, което възпира и честата злоупотреба с експерименти с чужди раси. От друга страна в планинския район по-рядко идват пчелни колонии от равнинните зони, което също е една от причините за запазване чистотата на пчелната раса. 
Пчеларството е животновъдството, което е най-близо до природата, допълни Надежда Митева. По думите ѝ, сложната и много интересна организация на пчелите привлича мнозина да се занимават с пчеларство. Според Недко Митев именно с  интереса и любопитството как е устроен животът на пчелите, как се случват нещата в пчелния кошер е започнала преди години и пчелна ферма „Митеви“.