Вулканът Мерапи на индонезийския остров Ява продължи да изригва и днес, след като вчера изхвърли облаци гореща пепел, съобщи ДПА, като се позова на националната агенция по вулканология.
Агус Буди Сантосо, ръководител на Центъра по вулканология и намаляване на геоложките опасности в Джокякарта, каза на пресконференция, че от тази сутрин досега е имало 54 изригвания с намаляваща интензивност.
"Най-интензивно бе изригването, което стана вчера. Все още може да видим и чуем променлива вулканична активност от нашия наблюдателен пост", заяви Сантосо.
Наблюдението с дрон е показало, че сместа от скали, лава и газ се е спуснала на почти 4 километра по склоновете на вулкана, а облаците от гореща пепел са преминали над югозападния склон.
Изригванията през уикенда са част от постоянна и нарастваща вулканична активност след последното голямо изригване на 2968-метровия вулкан, регистрирано през 2010 г. Тогава загинаха повече от 350 души.
Равнището на опасност заради вулкана бе повишено през 2020 г. до второто най-високо ниво и не е променяно оттогава.
Мерапи е един от над 120-те активни вулкана в Индонезия. Той се намира на най-многолюдния остров в страната - Ява, отбелязва ДПА.