Музеят на принудителната индустриализация, проект на стойност 27 млн. евро, който ще бъде реализиран по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), ще бъде произведение на съвременното изкуство с технологиите на 21-ви век, заяви Чила Хегедюш, държавен секретар в Министерството на инвестициите и европейските проекти, на пресконференция в петък в град Сату Маре, съобщи специално за БТА агенция Аджерпрес.
"Борбата срещу комунизма беше причината, поради която успяхме да включим такива цели. Освен Сату Маре, имаме и музея край Клуж, музея на Холокоста в Букурещ и много други, които ще бъдат завършени. Искам да кажа, че Сату Маре се справя много добре по отношение на работата, защото другите дори не са започнали тръжните процедури за работите, а тук вече са получили офертите и ще подпишат договорите за изпълнение. Това ще бъде уникален проект, той е моят любим от 9-те музея, защото ще видите произведение на съвременното изкуство на брега на река Сомеш, тук, в Сату Маре. Ако тук, в Сату Маре, имаме наистина превъзходни сгради, то сега ще имаме и сграда от 21-ви век с виртуална реалност, добавена реалност, с някои наистина превъзходни пространства и смятаме, че не само туристите, които посещават Сату Маре, ще й се радват, но и всички жители на града, защото проектът е изготвен по абсолютно впечатляващ начин", каза Чила Хегедюш.
Кметът Керешкени Габор заяви, че проектът е във фаза на тръжна процедура, като са подадени пет оферти от няколко сдружения на фирми. Той се надява строителните работи да започнат през следващата година и да приключат до 2026 г.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)