Служебният министър на външните работи Николай Милков участва във виртуална среща на министрите на външните работи от координационния формат Г-7+, посветена на подкрепата за енергийния сектор в Украйна. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). 
Срещата бе по покана от Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Съпредседателстващ събитието бе Йошимаса Хаяши, министър на външните работи на Япония, която в момента е страна-председател на Г-7.
В срещата на Г-7+, освен страните от Г-7, участие взеха партньорски държави от Европа и международни организации.  
Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, който също участва в дискусията, информира присъстващите за актуалното състояние на енергийния сектор на Украйна след атаките на Русия и плановете за възстановяването му. 
Министрите дискутираха възможностите за ускоряване на доставките на високоволтови трансформатори за следващия зимен сезон, както и начините за подпомагане на средносрочното и дългосрочно възстановяване на енергийния сектор, включително ангажиране и на частния сектор.
Николай Милков в своето изказване поздрави украинския си колега и Украйна „за смелата и храбра съпротива“ и определи срещата на Г-7+ във формат външни министри като навременна и актуална.
„Към момента България е предоставила помощ на Украйна в размер на над 240 милиона евро. В допълнение сме отпуснали спешна финансова помощ като целеви вноски към Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси и Службата на Върховния комисариат на ООН за бежанците, за да помогнем за справяне с най-неотложните нужди на украинското население, облекчавайки ситуацията в енергийната сфера“, заяви българският външен министър.
Той посочи, че България е осигурила стотици генератори през зимните месеци, включително от частни дарения и в резултат на инициативи, и че МВнР е осигурило 200 000 евро, предназначени за закупуване на LED осветителни тела, за да се облекчи натоварването на украинската електрическа мрежа и да се намалят разходите за електроенергия. Също така, като член на Управителния съвет на Агенцията за атомна енергия, България ще допринесе за усилията за създаване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ.
БТА припомня, че на 9 март Запорожката АЕЦ, окупирана от руската армия, беше отрязана от украинската електрическа мрежа след руски удар. Съобщението дойде след поредица от руски въздушни удари срещу няколко града и инфраструктурни обекти в Украйна в нощта на 9 март. Часове по-късно компанията оператор на украинската национална електроразпределителна мрежа съобщи, че връзката с националната мрежа на АЕЦ „Запорожие“ е била възстановена.