Най-малко един човек бе убит, а осем - ранени, при експлозия днес в афганистанския град Мазари Шариф, административния център на северната провинция Балх, предаде Франс прес, като се позова на полицията и на очевидец.
Бомбената атака била извършена на церемония по награждаване на журналисти. Взривът отекнал, след като високопоставен представител на управляващите в Афганистан талибани свършил речта си и деца започнали да пеят националния химн.
Убит е един охранител. Ранени са петима журналисти и три деца, заяви полицейски говорител, цитиран от АФП.
Катарската сателитна телевизия Ал Джазира съобщи за четирима загинали и 16 пострадали. Тя се позова на представител на талибанското правителство в Афганистан, предаде ТАСС.
Събитието се провеждало в културен център по случай афганистанския Национален ден на журналистите.
Журналист, базиран в Балх, заяви по-рано пред Ройтерс, че той и още няколко негови колеги са пострадали при експлозията. Мохамад Фардин Новрози също не даде подробности.
Бомбеното нападение бе извършено два дни след като губернаторът на региона загина при самоубийствен атентат, отговорност за който пое джихадистката групировка "Ислямска държава". Мохамад Дауд Музамил е един от най-високопоставените представители на талибаните, убити, след като движението взе отново властта в Афганистан през август 2021 г. на фона на изтеглянето на международните сили, водени от Съединените щати.
Провинция Балх е важен център за търговията между Афганистан и бившите съветски републики в Централна Азия, отбелязва Ройтерс.