Народното събрание организира днес Ден на отворени врати. Инициативата е по повод отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, съобщават от пресцентъра на парламента.
В 10.30 часа в пленарната зала на Народното събрание председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев ще разкаже за събитията, направили възможно спасяването на българските евреи. Специални гости на парламента ще бъдат лауреатите на Международния литературен ученически конкурс под надслов „Който спасява един човешки живот, спасява цяла вселена“, организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“. Под съпровод на младата цигуларка Олга Дойкова актрисата Албена Павлова ще прочете откъси от есетата на младежите.
От 10.00 до 16.00 часа граждани ще могат да влязат в Народното събрание и да разгледат две документални изложби на Държавна агенция „Архиви“, свързани със съдбата на българските евреи - „Осъдени и спасени. Еврейските общини в България и спасяването на българските евреи“ и „Труден избор с голямо значение: спасяването на българските евреи 1943 година“.
Посетителите ще могат да видят създадения по повод годишнината портретен документален филм „Животопис на Димитър Пешев" от поредицата „БНТ представя". Режисьор на филма е Галина Димитрова, сценарист - Иво Иванов, а оператор - Георги Челебиев.
Тази година се навършват 80-години от спасяването на българските евреи. На 17 март 1943 г. подпредседателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев изпраща изложение до министър-председателя, подкрепено от 43-ма народни представители, против депортирането на българските евреи. С активните действия на пловдивския митрополит Кирил, на софийския екзарх Стефан, с намесата и на обществеността, от депортация са спасени близо 50 000 български евреи.
От 2003 г. с решение на Министерския съвет 10 март се отбелязва като Ден на спасяването на българските евреи и на жертвите от Холокоста и на престъпленията срещу човечеството, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА. Определянето на датата е свързано с приетата на 18 октомври 2002 г. от министрите на образованието на страните членки на Съвета на Европа декларация, съгласно която всяка държава отбелязва ден в памет на жертвите на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството, съобразно своята национална история.