Samsung, Adidas, Nokia, Sony, LG, Coca-Cola, Nivea и Nike са марките, които присъстват най-силно в съзнанието на българския интернет потребител според проучване на "Гемиус". Те са най-често споменаваните марки с добра цена, с добро качество и такива, които се срещат най-често в интернет.

Интернет проучването е проведено онлайн сред 1670 български интернет потребители на възраст 20-59 години на два етапа-предварително и същинско изследване. Данните са събрани по метода CAWI (компютърно-асистирано уеб интервю), при който "Гемиус" визуализира покани за участие в изследването на случаен принцип под формата на поп-ъп прозорци в избрани медии. След това данните биват претеглени по пол, възраст и честота на изполване на интернет спрямо резултатите от омнибусно изследване, с което се гарантира тяхната представителност.

Въпреки че българските марки не се срещат често сред водещите, някои все пак заемат добри позиции. Така например крем “Здраве” е в топ 3 на водещите марки козметични продукти. Като безспорен лидер в същата категория се откроява Nivea. В банковия сектор най-добри резултати показва банка ДСК, следвана от УниКредит Булбанк.

Водещите автомобилни марки са Mercedes-Benz и BMW. Samsung, Nokia и Sony са най-добре познати сред българските интернет потребители марки, произвеждащи IT продукти. Като водеща марка в категорията на телекомуникационните компании респондентите определят Vivacom, следвана от Mtel и Globul. Лидер сред фармацевтичните компании е Bayer, а челната позиция в категорията на аудио-визуалната и електронна техника си поделят Sony и Samsung.

Качеството, надеждността и цената са най-важните характеристики, които една марка трябва да притежава, за да заема водеща позиция, смятат българските интернет потребители. Като марка с най-добра цена те открояват Samsung (13%). Веднага след нея се нареждат Adidas (с 11% от споменаванията) и Nike (със 7%). Adidas (14%) и Samsung (13%) са на първите две места по възприятия за качество. На трета позиция е Sony с 12%.

Най-често срещаните марки в интернет са Samsung (17%) и Adidas (14%), следвани от Nike със 7%. Собствен сайт и възможност за онлайн покупка са двете най-често споменавани твърдения, когато става дума за доказателства, че една марка присъства в интернет пространството.

Онлайн присъствието повлиява позицията на марките сред водещите, като това е най-силно при фармацевтичните компании и IT продуктите, разкриват още данните на Gemius. В малко по-малка степен същото се отнася и за телекомуникационните компании, както и за марките от категорията на аудио-визуалната и електронна техника.

"Гемиус" е бизнес консултантска компания, предоставяща решения в областта на маркетинговите проучвания, данни и препоръки при онлайн управлението на рекламни кампании, като засяга уебсайт мониторинга и анализ на профила на интернет потребителите.

"Гемиус" работи на 30 пазара в Европа, Близкия Изток и Африка. Със своите местни офиси в повечето държави, компанията си сътрудничи с браншовите организации, посветени на глобалното, както и на местното развитие на интернет пазара. "Гемиус" изпълнява своите проучвания, базирайки се на своя собствена методология и технологична инфраструктура. В компанията работят около 300 експерти, включително ИТ специалисти, математици, социолози и психолози. Месечно се анализират 300 милиарда събития, настъпващи при виртуала реалност, например имперсии и кликвания, направени от интернет потребителите. Проучванията на компанията са извършени при стриктно спазване на ICC/ESOMAR интернационален код на поведение.