Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху възнамерява да направи официално посещение в Берлин другата седмица и да се срещне с германския канцлер Олаф Шолц, според съобщения в израелските медии, цитирани от ДПА.
Очаква се Нетаняху да пристигне в Германия в сряда и посещението му да продължи до петък, но засега няма потвърждение за визитата от германска страна. 
Берлин наскоро разкритикува съставеното от десни и религиозни партии правителство на израелския премиер заради законодателно предложение за правосъдна реформа.
Законопроектът предвижда парламентът да може с обикновено мнозинство да отменя решения на Върховния съд. Текстът на закона дава и по-голямо влияние на политиците при назначаването на съдии.
Днес германският президент Франк-Валтер Щайнмайер изрази безпокойство от планираната реформа и каза, че разчита на "мъдрия и умерен глас" на своя израелски колега и приятел Ицхак Херцог.
Снощи Херцог за пръв път открито се обяви срещу отслабването на правосъдната система.
"Това е погрешно, репресивно и подрива нашите демократични устои", каза израелският президент и добави, че е успял да постигне споразумение между привържениците и противниците на реформата по най-спорните въпроси, свързани с новия закон.
Херцог обаче не разкри в какво точно се изразява достигнатият компромис. Единствено предупреди, че правителство и опозиция ще тласнат Израел към пропаст, ако поставят тясно политическите си интереси над добруването на страната и нейните граждани.
Правосъдната реформа в Израел се натъкна на ожесточен отпор. Десетки хиляди хора многократно излизаха по улиците, за да протестират срещу нея.