Проруските сепаратисти в Източна Украйна осъдиха трима украински войници на тежки присъди затвор, обвинявайки ги в извършване на "насилие срещу цивилни", съобщи днес Следственият комитет на Русия, цитиран от Франс прес.
Заловените по време на руската инвазия в Украйна Виктор Похозей, Максим Буткевич и Владислав Шел бяха признати за виновни в "насилие срещу цивилното население" и "използване на забранени методи на водене на война", се посочва в прессъобщение на Следствения комитет, отговарящ за основни разследвания в Русия.
Буткевич и Шел, признати за виновни също в опит за убийство на няколко души, получиха съответно по 13 и 18 и половина години затвор. Похозей бе осъден на 8 и половина години затвор. Тези присъди бяха произнесени от "върховните съдилища" на проруските сепаратистки територии Донецка и Луганска област, контролирани от Москва, която миналата година обяви тяхното анексиране, което не беше признато от международната общност.
Украинският правозащитник и основател на независимата радиостанция "Хромадске радио", Максим Буткевич се присъедини към украинската армия през март 2022 г., малко след началото на руската офанзива в Украйна.
Руските следователи го обвиниха, че е ранил двама цивилни при стрелба с противотанков гранатомет по жилищна сграда в Северодонецк - град, превзет от руската армия миналия юни в Луганска област.
От своя страна Похозей, един от командирите на съставения по-специално от украински националисти полк "Азов", отличил се в отбраната на град Мариупол, превзет от руснаците след ожесточена неколокомесечна обсада, беше обвинен, че  е ударил цивилен с автомата си. 
Третият осъден също боец ​​от полка "Азов", Владислав Шел, беше обвинен в откриване на огън по цивилен "с цел сплашване на цивилни" в жилищна сграда в Мариупол.
В отговор на тези присъди украинското министерство на външните работи заклейми "фалшивия процес" срещу тримата украински военни  и каза, че той "цели да легализира ново политическо избиване на украински граждани". „Издадените присъди са незаконни и невалидни“, добави министерството в изявление, призовавайки международната общност да „осъди“ процеса и да „изиска“ от Москва освобождаването на тримата осъдени украински войници.