Военните експерти са единодушни, че опитите на Русия да напредна във войната си срещу украинските сили вероятно ще бъдат сериозно затруднени поради липсата на достатъчно боеприпаси, отбеляза днес британското министерство на отбраната във всекидневната си разузнавателна сводка, предаде ДПА. Русия изпитва недостиг на ракети, се казва още в текста.
Анализ на вчерашните многобройните ракетни нападения срещу Украйна показва, че са били използвани различни снаряди, някои от които дори са били използвани неправилно.
В доклада се казва, че Русия сега трябва да натрупа критична количество новопроизведени ракети, преди да разполага със средства за достатъчно голям удар, чрез който да преодолее украинската противовъздушна отбрана.
Британското министерство прогнозира, че честотата на руските ракетни атаки срещу Украйна вероятно ще намалее заради проблема с недостига на боеприпаси.
Проблемът с ракетите вероятно ще повлияе на опитите на Русия да възобнови военната си офанзива, пише в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната, публикуван вчера. Според него руските сили може би се готвят да подновят настъпателните действия около фронтовия град Угледар в Източна Украйна, за което свидетелства размяната или преместването на войски в региона на Донбас.
Откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от година, руските сили в този район вече са били реформирани поне седем пъти, пише институтът.
В момента руската армия изпраща по-голямата част от наличните артилерийски боеприпаси на войските си в Бахмут. Градът, за който се водят боеве от месеци, е място на многобройни жертви и от двете страни. Като стратегически важна "крепост" в Донецка област обаче градът продължава да бъде отбраняван от украинските сили.