Специалният представител на Европейския съюз за диалог между Сърбия и Косово Мирослав Лайчак завърши двудневното си посещение в Прищина със среща с представители на опозицията, предаде Танюг.
След всички срещи в Прищина Мирослав Лайчак посочи, че визитата е изпълнила целта си.
Представители на опозицията представиха различни мнения и редица забележки по европейския план за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово.
След разговори под егидата на ЕС в края на миналия месец сръбският президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти подкрепиха предложението на ЕС за нормализиране на отношенията между Прищина и Белград. Документът обаче не е подписан все още. Следващата среща на високо равнище в рамките на диалога Косово-Сърбия ще се проведе на 18 март в Охрид. Сърбия не признава обявената през 2008 година независимост на бившата си област. 
Председателят на Демократическата партия на Косово Мемли Красничи посочи, че вместо взаимно признаване Курти е получил споразумение, в центъра на което е Съюзът на сръбските общини.
Демократическата партия не приема европейския план, защото споразумение със Сърбия без взаимно признаване не слага край на замразения конфликт. Вместо споразумение за взаимно признаване, ние получихме споразумение, съсредоточено върху Съюза на сръбските общини, каза Красничи.
Председателят на Демократичния съюз на Косово Лумир Абдиджику  посочи, че партията му подкрепя процеса на диалог, но че Косово се нуждае от споразумение, фокусирано само върху взаимното признаване.
Само Алиансът за бъдещето на Косово, партията на бившия премиер на Косово Рамуш Харадинай, подкрепи Курти по отношение на европейския план.
Вчера Лайчак се срещна с президента и с премиера на Косово Вьоса Османи и Албин Курти. Той разговаря също така с вицепремиера на Косово Бесник Бислими и посланиците на страните от т.нар. Петорка (САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия).