Управляващата хунта в Мали съобщи днес, че отлага конституционния референдум, насрочен първоначално за 19 март, но увери, че ще спази ангажиментите си и догодина държавното ръководство отново ще бъде поето от цивилни, предаде Франс прес.
Датата на допитването ще бъде "изместена малко" напред във времето, каза в прочетено пред журналисти комюнике говорителят на правителството полковник Абдулайе Майга.
Този референдум е първи етап от процеса на връщане към цивилното управление и се предвижда да бъде валидиран чрез избори през февруари 2024 г.
Хунтата мотивира отлагането му с необходимост да организира представителства на изборните органи във всички региони от страната и с желание да популяризира проекта за нова конституция.
Нова дата за референдума ще бъде определена след съгласуване с независимите изборни органи и с всички участници в избирателния процес, се казва в комюникето.
Тази конституция е ключов елемент от мащабен проект за реформи, с който военните оправдават намерението си да управляват до 2024 г. западноафриканската страна, изправена срещу джихадистки групировки и затънала в дълбока криза с много измерения. Документът предвижда Мали да бъде "републиканска и светска".