Рафаел Гроси ще продължи да бъде генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) още четири години. Управителният съвет на МААЕ, който има 35 страни членки, преизбра днес Гроси на поста, съобщи ДПА.
Гроси нямаше опоненти по време на откритото гласуване. Аржентинецът, който оглавява МААЕ от декември 2019 г.,  благодари на страните членки за гласуваното му доверие.
"Това се случва във време, когато се сблъскваме с редица предизвикателства, и аз съм напълно решен да продължа да правя всичко по силите си, за да изпълнявам съдбоносната мисия на МААЕ в подкрепа на световния мир и развитие", каза Гроси.
В последно време директорът на МААЕ е особено активен във връзка с Иран и Украйна. Миналата седмица Гроси пътува до Техеран, където му беше обещан по-голям достъп на инспекторите от агенцията до ирански ядрени обекти.
Освен това той полага от месеци усилия за установяване на "зона за сигурност" около Запорожката АЕЦ, макар че все още не е постигнато споразумение между Украйна и Русия. Генералният директор на МААЕ посети през август най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Запорожката АЕЦ в Южна Украйна е окупирана от Русия.
Вторият мандат на Гроси ще започне през декември. Преди това Общото събрание на ООН, което представлява всички страни членки на световната организация, трябва да потвърди през септември неговото преизбиране. Смята се обаче, че това е формалност.