В село Горна Малина започна проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност. Той се осъществява с благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий - наместник-председател на Светия синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, а домакини са центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан Рилски" и "Таланти и иновации", в които се развиват първите социални услуги към Българската православна църква. Това съобщиха от Софийската митрополия.
Проектът "Социална свързаност и подкрепа" се изпълнява от сдружението "Света Богородица" и е финансиран от фонда "Социална закрила", като целта му е да повиши информираността за социалните услуги и предоставянето им от страна на църквата.
Двудневният семинар започна с молебен в храма "Успение Богородично" в Горна Малина, отслужен от Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий, с когото съслужиха ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковската духовна околия, иконом Серафим Янев, предстоятел на храма и основен инициатор за създаването на социалните центрове, както и свещеници от Елин Пелин, и от Самоков.
Първият ден от семинара се състоя в конферентната зала на социалния център "Свети Йоан Рилски", който е в двора на църквата. Като домакин, отец Серафим приветства гостите и сподели, че услугите, които са създадени в двата центъра, са осъществени с благословението и с подкрепата на упокоилия се български патриарх Неофит.
Гости на събитието бяха служебният заместник-министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева, председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова, изпълнителният директор на Агенцията за качеството на социалните услуги Виктория Тахова и представители на столичното духовенство.
След откриването бяха представени първите презентации, свързани с регистрацията на неправителствени организации и с лицензиране за предоставяне на социални услуги. Присъстващите бяха запознати какви са възможностите и методите за създаване на неправителствени организации, както и с начините за финансиране на различни инициативи. Подчертано бе, че те са естествени продължители на организираните в храмовете през изминалите десетилетия православни християнски братства. Участниците в семинара изслушаха интересни лекции, активно участваха с въпроси и всички останаха удовлетворени от наученото.
Вторият ден от семинара ще се състои в социалния център "Таланти и иновации" и в него ще участват представителите на академичната общност - проф.  Албена Чавдарова и доц. д-р Костадин Нушев. Предвидено е организирането на още три подобни семинара в страната.