Италианските производствени цени са се понижили през първия месец от годината, достигайки най-ниското си ниво от малко повече от година и половина, на фона на рязкото забавяне на инфлацията на енергоносителите. Това показват най-новите данни на Националният статистически институт "Истат" (Istat), цитирани от ДПА.
Индексът на цените на производител се е повишил с 11,1 на сто на годишна база през януари, далеч по-скромно спрямо декемврийския ръст с 31,7 на сто. Темпът на нарастване на производствените цени през януари е бил най-ниският от юни 2021 г., когато, отново на годишна база, цените се повишиха с 9,1 на сто.
Низходящата тенденция при инфлацията се дължи основно на резкия спад на вътрешния пазар на цените за електроенергия и газ на дребно, обусловен от срива в цената на природния газ, обясняват експертите на италианската статистика.
Цените на енергията са се повишили с 10,8 на сто на годишна база през януари, докато през декември те скочиха с цели 80,2 на сто. Цените на междинните и потребителските стоки са се повишили съответно с 9,9 на сто и 10,2 на сто.
Цените на производител на вътрешния пазар са нараснали с 11,6 на сто през януари в сравнение със същия месец година по-рано, а тези на външния пазар - с 8,4 на сто за същия период.
На месечна основа цените на производител в Италия са били със 7,5 на сто надолу, противно на ръста с 2,9 на сто през декември.