Почти 48 хиляди души са загинали в резултат на разрушителните земетресение в Турция през февруари, съобщи днес турският министър на околната среда и градоустройството Мурат Курум в град Газиантеп в югоизточната част на страната, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия ТРТ.
"В резултат на земетресенията в Кахраманмараш са загинали, по последни данни, 47 932 души", посочи министърът.
По думите му 96,6 процента от разрушените сгради са били построени преди 1999 г.
"Завършихме отчета на щетите в пет окръзи (от общо 11). В останалите е извършен на 90 процента. Проверки бяха извършени по отношение на 1 707 000 жилища, от които 821 302 са получили сериозни повреди и трябва да бъдат разрушени", посочи Курум.
По-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че броят на жертвите на стихийното бедствие е над 47 000 души.
Две разрушителни земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 разтърсиха на 6 февруари окръг Кахраманмараш в Югоизточна Турция. Земетресенията, последвани от хиляди вторични трусове, бяха усетени в 11 турски окръга и в съседните страни, от които най-силно засегната беше Сирия. Според прогнозите на ООН общите щети, причинени от бедствието в Турция, могат да надхвърлят 100 милиарда долара.