Преди 80 години българският народ даде отпор на фашизма по начин, по който никой друг народ в Европа не го направи, той спаси своите евреи, каза днес почетният консул на Израел в България проф. Красимир Методиев, който участва в церемонията по отбелязването на годишнината във Варна. Тя се проведе през Паметника на благодарността в центъра на града и започна със звук на шофар. На церемонията присъстваха областният управител на Варна Марио Смърков, кметът Иван Портних, много граждани. Сред гостите бяха и отличените ученици, участвали в конкурса за есе и рисунка на тема „Памет. Толерантност. Единение.“, обявен от Регионалната организация на евреите „Шалом“ във Варна. 
В своето обръщение към гостите на церемонията проф. Методиев посочи още, че освен 80-годишнината от спасяването на българските евреи, през 2023 г. ще бъдат отбелязани още 75 години от създаването на новата държава Израел, както и 5775 години от обединяването на еврейската общност.
Председателят на „Шалом“ – Варна Олег Калдерон сподели, че изрази огромната благодарност на общността за това, което българският народ и Православната църква са направили за своите евреи. „Ние сме едно цяло, тук е родният ни дом и винаги ще бъде, ние винаги сме били и ще бъдем част от това общество и всеки от нас ще направи всичко, за да просперира нашата родина, България“, каза Калдерон. Той допълни, че на днешния ден трябва да бъде почетена и паметта на 11 343-ма души, депортирани от Македония и Беломороска Тракия към лагерите на смъртта, на които е отказано българско поданство. От тях са оцелели 12 души, уточни той.
Една от наградените участнички в конкурса за рисунка – Десислава Станчева, 10 клас във Варненската морска гимназия, сподели за БТА, че няма роднини евреи, нито е познавала изцяло историческите факти. Днес обаче тя вече е наясно с миналото и се гордее с това, което са направили предците ни преди 80 години. Преподавателят по история в гимназията Ивелин Маринов допълни, че винаги е възпитавал учениците си в дух на патриотизъм. По думите му българите не бива никога да забравят и трябва да се гордеят с това, че никога не сме упражнявали геноцид или насилие върху друг народ.