Потънал кораб, за който се предполага, че е свързан с Гръцката революция от 1821 г., се е крил години наред под морските води в близост до плажа Фурка, Халкидики, предаде АНА-МПА. 
Корабните останки бяха забелязани случайно през лятото на 2020 г. по време на проучване за изграждане на подводни вълноломи и запълване на крайбрежието с пясък, за да се реши проблемът с ерозията.
При най-новите подводни изследвания на потъналия кораб, намиращ се на 80 метра от брега и на дълбочина 4 метра, беше проучен дървеният му корпус, чиято дължина беше оценена на 25 метра, а широчината му – на 8 метра. На корпуса бяха открити две оръдия в добро състояние с дължина 1,65 и 1,86 метра и пушка с декоративни елементи, дълга над метър и половина. Типологията на преносимото лично оръжие е много сходна с тази на пушките и автоматите, използвани по време на Гръцката революция от сухопътните бойци.
Проучванията бяха започнати от археолозите С. Врахиониду и А. Туртас през ноември 2022 г. и бяха представени на годишна археологическа среща за разкопки през 2022 г. в гръцките области Източна Македония и Тракия, организирана от Катедрата по история и археология на Солунския университет и Министерството на културата и спорта в памет на професор Димитрис Пандермалис. 
Изследванията са на ранен етап, но по всяка вероятност потъналият кораб принадлежи към революционния период и датира от края на 18-ти и началото на 19-ти век. Възможно е и самият кораб да е изиграл роля във въстанието на Халкидики, водено от Емануил Папас, който е превозвал храна в подкрепа на гръцките революционери. 
Находките от потъналия кораб включват и въжета и платна (въз основа на които се предполага, че корабът е бил ветроходен), глинени и метални съдове, бакърена паница, голям меден съд, стъклена бутилка с тапа, фрагменти от порцеланови чаши, дървена макара, разядена торба и бронзова мастилница. Всички те предоставят доказателства за идентичността на кораба. 
Наред с останките с археологическа стойност бяха открити и тухли, бетонни блокове, автомобилни гуми и дори телевизионен екран, които според местните жители са се озовали там по време на наводненията през последните няколко десетилетия. На същото място е намерена и модерна стълба, която изглежда е била използвана от иманяри за носилка в опит да се извади едно от оръдията от морското дъно.
Изследването на материалите ще продължи, като се предполага, че подводните разкопки могат да обогатят културното наследство в района на Касандра, Северна Гърция, и да хвърлят светлина върху не толкова известното от археологическа гледна точка въстание в Халкидики от 1821 г. в област Източна Македония, Северна Гърция, посветено на гръцката война за независимост от Османската империя.