Младата писателка Костадина Костова представи дебютния си роман "Трето царство" пред ученици от Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" във Велико Търново. Срещата бе част от инициативата "Фоайе на книгата с автограф", която се организира от Регионална библиотека "Петко Р. Славейков" с подкрепата на Министерството на културата, Община Велико Търново и в партньорство с ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и Асоциация “Българска книга”.
Действието в книгата се развива през 1893 година в София, но има връзка и със старата българска столица както заради Стамболов, така и заради един от главните герои в романа. Сюжетът е изпълнен с бурни политически събития, разцвет на културата и много реални исторически факти, но това е класически роман с много любов и неочаквани обрати, разказа авторката.
Бях изкушена точно от този исторически период, защото за него в училище се учи малко, а той е много романтичен и интересен, тогава България е в икономически подем, към нея се наблюдава едно уважение от страна на Европа, каза Костова. За да успее да пресъздаде това време, тя прочита много книги, запознава се с редица разкази, спомени, дневници и биографии на съвременници.
Авторката разказа, че чете и пише от малка, но се осмелява да напише първата си книга едва, когато е по майчинство. Вдъхновява я интересът й към историята, към писането и към старите сгради, които пазят много спомени в себе си. Казва, че в един момент просто е пожелала да напише книгата, която винаги е искала да прочете и го е направила. Сега вече пише и втора, която също е на историческа тематика.
Авторката отговори на много въпроси, зададени от учениците, които разбраха коя е любимата й българска писателка, как протича при нея творческия процес, как се опазва от изкушението романтичната история да промени реалните събития от този период и др.
Предишния ден Костадина Костова гостува в още две търновски училища, както и в читалнята на Регионалната библиотека. Срещите бяха свързани и със 170-ата годишнината от рождението на Стефан Стамболов.