Американските работодатели са разкрили нови 311 000 работни места през февруари. Това е по-малко от съответния брой през януари, но все пак достатъчно много, за да поддържа натиска върху Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да повишава агресивно лихвените проценти, за да противостои на инфлацията, предаде Асошиейтед прес.
Според правителствен доклад, публикуван днес, коефициентът на безработица в САЩ се е повишил до 3,6 на сто, оттласквайки се от достигнатото 53-годишно дъно от 3,4 на сто през януари, тъй като повече американци са започнали да търсят работа и не всички от тях са намерили такава.
Данните сочат, че американският пазар на труда остава поначало здрав, като много работодатели все още искат да наемат нови служители. Президентът на УФР Джером Пауъл заяви пред Конгреса тази седмица, че институцията вероятно ще засили повишаването на основните лихви, ако някои фактори като стабилността на икономиката и устойчиво високата инфлация, се запазят. Затегнатият пазар на труда обикновено води до повишаване на заплатите в някои фирми, а те от своя страна прехвърлят своите по-високи разходи за труд върху клиентите чрез повишаване на крайните цени.
Миналия месец правителствени данни показаха изненадващ скок на новоназначените служители в САЩ през януари, достигнали 517 000. Значителният ръст обаче беше преразгледан леко надолу - до 504 000. Междувременно потребителите са увеличили разходите си през януари, което предполага, че американската икономика се е засилила в началото на годината.