Премиерът на Словения Роберт Голоб заяви, че едно от основните предизвикателства за здравната реформа в страната са здравните заведения и неефективното им управление. В интервю за словенската телевизия 24ур вчера вечерта, премиерът коментира предстоящата здравна реформа в страната и исканията на работниците от сектора на здравеопазването.
„Всички сме съгласни, че управлението на здравните заведения е едно от основните предизвикателства пред здравната реформа. Здравните заведения днес не са ефективно управлявани, промените в този сектор ще бъдат радикални“, каза Голоб.
Здравната реформа в Словения предвижда въвеждане на нова система на финансиране на здравеопазването и премахване на допълнителното здравно осигуряване. Здравните работници настояват и за повишаване на заплатите в сектора.
В края на миналия месец работници от сектора на здравеопазването излязоха на протест в словенската столица Любляна с искане за справедливо заплащане и оценяване на труда им. Директорите на 100 болници и здравни заведения се обърнаха към премиера вчера с думите, че ситуацията е абсурдна и нямат мотивация за работа, защото заплатите им са значително по-ниски от тези на колегите, които управляват.
„Обмисляме да се оттеглим от позициите си, нямаме никаква мотивация за работа“, казаха директорите и предупредиха, че ако правителството не реагира адекватно до април, те са подготвени да подадат масово оставките си.
Голоб коментира, че до 1 април не е възможно да се въведат големи промени в сектора и добави, че здравната реформа трябва да оценява всички работни места еднакво.
„Всички чиновници имаме една и съща съдба – ниско платени сме“, отбеляза Голоб. „Знаете ли на кое място е моята заплата? На 2000. Заплашвам ли с оставка, ако някой не ми вдигне заплатата? Не, това дори не ми идва наум, защото знам защо съм на тази позиция – да подобря живота на словенците и това е единственото, което ме мотивира“, добави той.
Като напредък в областта премиерът посочи инвестицията на фармацевтичната компания „Лек“, част от швейцарската „Сандоза“, в размер на 397 милиона евро, вложени във високотехнологичен център за производство на биологични лекарства. Инвестицията ще отвори 300 нови работни места.