Изложба „Балканската война: един различен поглед“ е подредена в  Перник, съобщи Ани Савова - секретар на Народно читалище "Съзнание 1922". Експозицията е дело на местния Държавен архив и Областната администрация. Тя проследява човешкото измерение на военния конфликт, пречупено през призмата на светоусещането на редовия участник в бойните действия.
Могат да се видят част от писмата на войника Анани Николов до неговото семейство в радомирското село Дебели лаг. В тях има много съвети към близките как да приберат реколтата, понеже военните действия са започнали през есента - време, в което се събират плодовете от земеделския труд, коментира за БТА Станислава Георгиева - началник отдел "Държавен архив" - Перник.
По думите й това показва, че дори и на фронта, единствената човешка мисъл е свързана с прехраната и оцеляването на семейството. В експозицията присъстват протоколни книги и заповеди от окръжните управления в Радомир и Трън, които проследяват спекулата на цените. Т.е. един проблем, който ако правим паралел толкова години по-късно, е все още актуален, допълни Георгиева.
Таблата включват и списъци на участници във войните, няколоко са посветени на военния кореспондент на в. "Мир" Георги Пеев, който е народен представител. Неговият роднина Драгоман Пеев е редови участник в 26-и Пернишки пехотен полк. От всеки бивак на полка по пътя към Одрин той пише на своя роднина, който отразява събитията във в. "Мир".
Георги Пеев е известен и с отразяването на успехите на Седма рилска дивизия в пътеписа си "До Солун и назад", посочи още Георгиева.
Изложбата показва и победата на Булаир в снимки.