Изложба „Свидетелства от фронта“ ще бъде открита в Къща „Миркович“ в Сливен на 15 март, съобщиха от Художествената галерия „Димитър Добрович“ - Сливен. Тя се организира по повод 140 години от рождението на художника Георги Хаджидимитров.
Изложбата представя рисунки, дело на двама сливенски художници, участвали в Балканската война (1912 г. - 1913 г.) и Първата световна война (1914 г. - 1918 г.) - Георги Хаджидимитров и Атанас Кавръков.
Селектираните творби са създадени в жанровете портрет, фигурална композиция и пейзаж. Част от тях са с ескизен характер, други - с напълно завършен. Подбраните произведения ще разкрият пред посетителя особеностите на ежедневието на участниците в тях, както и пагубните последици за обикновения човек – войници в настъпление, ранени или убити в хода на бойните действия, портрети на другари, моменти на почивка и временно затишие, пейзажи, пресъздаващи красивите планински масиви и населени места, през които българската армия преминава, преселения на семейства, бягащи от ужасите на войната, и други.
Изложените творби са част от богата колекция на Художествена галерия „Димитър Добрович“ - Сливен, която наброява над 7000 експоната.