Румен Леонидов е първият носител на наградата на академия „Иван Давидков“. Тя беше връчена вчера вечерта, навръх 97-мия рожден ден на поета, есеист, художник и писател Иван Давидков (1926-1990).
Леонидов е отличен за открояваща се творческа самобитност, обществена ангажираност, нравствен стоицизъм, усилия за обогатяване на българския език и за отстояване на националната идентичност.
Както писа БТА, академията „Иван Давидков“ е учредена от Бойко Ламбовски, Калин Донков, Кирил Кадийски, проф. Кирил Гогов, проф. Людмил Димитров, проф. Цветан Теофанов и сина на поета – Борислав Давидков, по повод наближаващата 100-годишнина от рождението на писателя през 2026 г. 
Целта на приза е да се открояват автори „със със свой глас и творческа самобитност“, които полагат усилия за съхраняването и обогатяването на българския език.  Наградата на името на Иван Давидков е плакет по проект на проф. Кирил Гогов.
На събитието представен и сборникът „Огън на другия бряг“ с фрагменти от творчеството на Иван Давидков. Освен връчването на годишна литературна награда, академия „Иван Давидков“, цели да популяризира творчеството на патрона си, като организира изложби с негови платна, творчески ателиета, студентски програми и издава книги с негови творби. 
/ДД, ГН