Международният съюз на професионалните футболисти (ФИФПро) смята, че Световното първенство никога повече не трябва да бъде провеждано в периода ноември-декември, а отказването на французина Рафаел Варан от националния тим на страната му е сигнал за прекалено натоварения календар в спорта.
ФИФПро публикува анализа си след Мондиал 2022, а резултатите потвърждават опасенията за психическа и физическа умора сред футболистите и риска от контузии.
Варан помогна за класирането на представителния тим на Франция на финала на Световното първенство, а на 3 февруари тази година съобщи решението си за приключи кариерата си в държавния състав заради „задушаващия“ график.
„Решението на Варан трябва наистина, наистина да предизвика тревога сред организаторите, защото именно футболистите на терена създават играта, те създават продукта, който се продава на публиката. Феновете идват да видят играчите“, коментира генералният секретар на ФИФПро Йонас Бер-Хофман по време на видеоконференция по-рано днес.
„И ако футболистите правят такъв драстичен избор в кариерата си на базата на физическото си и психическо здраве заради напрежението върху тях, точно това предупреждавахме ние“, добави Бер-Хофман.
Рафаел Варан имаше само осем дни между финала на Световното първенство, който Франция игра срещу Аржентина и първия мач с клубния му тим Манчестър Юнайтед.
Анализът се базира на анкета сред общо 64 футболисти, участвали на Мондиал 2022, липсата на достатъчна подготовка и време за възстановяване, което води до повишаване на риска от контузии. Само 11 процента от анкетираните футболисти са позитивно настроени към Световен шампионат в периода ноември-декември. Бер-Хофман подчерта, че повторение на първенството през 2022 година би било неприемливо.
„Ако искате провеждането на Мондиал отново през зимата, трябва вътрешните първенства напълно да променят програмите си и да предоставят подходящо време за тренировки и възстановяване преди и след турнира. Малко вероятно е те да се съгласят с това“, каза още генералният секретар на ФИФПро.
86 процента от анкетираните играчи искат поне 14 дни за подготовка, а 61 процента биха желали от 14 до 28 дни за възстановяване след провеждането на Световно първенство.
Мнозина футболисти, играещи в клубни първенства на Стария континент, имаха само по 6-7 дни почивка и не успяха да се възстановят от контузии.
Играчите от Висшата лига записаха най-много минути на Мондиал 2022, а тези от Манчестър Сити оглавиха класацията. Барселона пък имаше най-много представители на шампионата в Катар – 17.