Броят на пълнолетните хора с увреждания и с психични разстройства, които не могат да се обслужват сами, се увеличава и действащите в момента социални центрове не могат да се справят с нарастващата работа по обгрижването им. Това сочи анализ на потребностите от социални услуги, изготвен от Община Русе.
От 151 764 живеещи в общината с трайни увреждания са 12 787 души, тоест всеки дванадесети е с някаква степен на инвалидност. 

Броят на децата до 18 години с трайни увреждания е 1075 и половината от тях живеят в домашна среда.
Особено притеснителен е големият брой на хората с разклатено психично здраве. Общият брой на пълнолетните с психични разстройства е 4247. Много малка част от тях могат да бъдат настанени в здравно заведение. В резултат 413 пълнолетни русенци с психични разстройства и невъзможност за самообслужване продължават да живеят в домашна среда. Вкъщи се оправят както могат и 326 лица с интелектуални затруднения. Общият брой на пълнолетните с деменция е 930.
Разкритите до момента услуги за резидентна грижа са недостатъчни, особено за пълнолетни лица с психични разстройства и за лица с различни форми на деменция, се казва в анализа. След консултиране и преглед на лицата в Центъра за психично здраве те се изписват за лечение в домашна среда, а това води до риск от инциденти, както за живота и здравето на болния, така и за обкръжението му. Често, след смъртта на близките, тези лица остават напълно самотни и в състояние на криза са способни да проявяват агресивно и автоагресивно поведение.
Все по-трудно става и намирането на хора, които да обгрижват хората, които не могат да се обслужват сами. Проблем е привличането на асистенти и домашни помощници за грижи в домашна среда, следван от липса на желаещи за санитари и детегледачи в резидентите услуги. Във всички социални заведения има незаети щатни бройки, а в някои от тях този щат трябва да бъде увеличен. Липсата на кадри е осезаема и за структурите на общинска администрация, се казва в анализа.