Секретарят на Съвета за координация на общността за сигурност и разузнаване на Република Северна Македония Даниела Илиоска бе домакин на среща на експертно ниво на делегация на НАТО, водена от заместник-помощник генералния секретар по новите предизвикателства пред сигурността Джеймс Апатурай,  съобщи правителствената пресслужба в Република Северна Македония. 
„Гражданите са в безопасност и ситуацията със сигурността в страната е стабилна. Изправени сме пред интензивна хибридна атака, чиято цел е да внесе безпокойство, страх, паника и хаос сред гражданите”, е посочила Илиоска. По думите на Апатурай Република Северна Македония трябва да бъде поощрена за стъпките, които е предприела за защита и изграждане на устойчивост на кибер и хибридните атаки и като член на НАТО не се изправя сама срещу това предизвикателство.
„НАТО и отделни съюзници вече споделят информация и предоставят техническа подкрепа. По време на моето посещение обсъдихме бъдещи стъпки, които могат да бъдат предприети за укрепване на киберсигурността на страната и укрепване на механизмите за ефективни действия на правителството“, допълни Апатурай.
„Тези заплахи идват към нас с ескалацията на военната агресия на Русия срещу Украйна и те са комбинация от участието на външни и вътрешни актьори. Такъв е случаят и в други страни от региона и други членки на НАТО. Всички страни от свободния свят са изправени пред нарастваща интензивност на хибридните заплахи. Ние си сътрудничим в международен план с всички партньорски организации и институции за сигурност от първия ден и от първата заплаха. Днес също имаме като гости експертен екип на НАТО, който е тук, за да задълбочим това сътрудничество“, е посочила Илиоска.