„Гълъбица на жицата“ е озаглавена изложбата на Валентина Григорова-Vanda, която ще бъде открита на 8 март от 18 часа в Художествената галерия на „Борисова“ 39 в Русе.
В изложбата има автобиографичен момент. Авторката обоснова решенията си и отговоря на въпросите, които отдавна я вълнуват. Изложбата е посветена и на Деня на мама, казват организаторите.
Валентина Григорова се интересува от женската сила и нейните хиляди преображения. Ще бъдат представени рисунки, посветени на няколко легендарни жени, на които се възхищава. Най-вече заради характерите им, които харесва, а понякога се припознава в части от техните битиета. Те са я вдъхновявали и дотолкова силно са й повлияли. Художничката рисува не техните външни образи, а тяхното въздействие върху нея. И за да е по-празнично, предвижда изложбата да бъде придружена с част от поезията и песните на легендарните жени, за които ще разкаже.
„Може ли една жена да притежава и сила, и остър ум, и онази фина чувствителност, каквато само поетите имат, да отглежда и възпитава деца, да работи, да отстоява изкуството си, и въпреки всички трудности да заяви своята гражданска, чисто човешка и морална позиция, опитвайки се да промени света? Може, разбира се! Познавам такива жени - единици са, но ги има. И точно на такива силни и смели личности посвещавам проекта си, с надежда, един ден поне малко да приличам на тях. Вдъхновяваща и възкресяваща е тяхната могъща и съзидателна сила, с която прекрояват света, и когато човек попадне в една от тези Вселени - животът е вкусен, поносим и благодатен“, казва художничката.