В Плевен продължава информационна кампания за разясняване на проекта за подмяна на топлоуредите на твърдо гориво с безплатни нови екологични и енергоспестяващи алтернативи. Това съобщи Светлана Костадинова, началник на отдел "Връзки с обществеността и протокол" в общината. 
Тази седмица ще се проведат четири срещи с граждани, като първата е днес в Държавна финансово-стопанска гимназия "Интелект" за жителите на квартал "Дружба". Срещите се водят от заместник-кмета по направление "Проекти и хуманитарни дейности" Стефан Милев. Участие вземат и експерти от общинската управа. Целта е да се предостави по-подробна информация за стъпките по проекта и да се дадат отговори на конкретни казуси, интересуващи гражданите. 
Срещите се провеждат по график, публикуван на интернет страницата на общината, до 10 март, включително.
БТА припомня, че Общината е бенефициент по Програма "Околна среда" 2021-2027 г., Приоритет 5 "Въздух", по мярката, свързана с подмяната на топлоуреди на твърдо гориво с екологични алтернативи. Целта ѝ е да се намали въздействието на домакинствата, използващи твърдо гориво, върху качеството на атмосферния въздух и така да бъде редуцирано количеството на фини прахови частици.
Предвижда се подмяната на топлоуредите на твърдо гориво да бъде с алтернативни по избор на домакинствата: термопомпи; климатици клас А++; котли и камини на пелети или дървен чипс. Новите екологични и енергоспестяващи уреди ще бъдат безплатни за домакинствата. За Плевен обявената финансова помощ е до 29,5 милиона лева.
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".