Инициативният комитет за изграждане на паметник на Васил Левски в Троян организира благотворително събитие в навечерието на Трети март в художествена галерия „Серякова къща” в града. Това съобщи за БТА Венелин Ангелов, председател на Общински комитет „Васил Левски“ – Троян.
По думите му на 2 март от 17:30 часа на чаша вино членове на инициативния комитет ще представят идеята за изграждане на паметника, както и неговия проект.  В галерията ще бъдат подредени картини, подарени от троянски художници, както и няколко графики от известния български скулптор Георги Чапкънов. Творбите ще се продават на търг с наддаване, а средствата от тях ще отидат за каузата, добави Ангелов.  
Той припомни, че инициативният комитет е създаден през 2019 г. Инициатори са Общински комитет „Васил Левски“ – Троян, и Ротари клуб – Троян. В него са включени двама родственици на Апостола – Христина Богданова и Стефан Караиванов, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, кметът на Троян Донка Михайлова, общественици.
„Първоначално бе определен скулпторът проф. Георги Чапкънов да изработи паметника. Той започна изграждането, но поради здравословни причини не може да довърши проекта. След това от инициативния комитет проведохме конкурс в Троян. Явиха се четирима автори, от които бе избран проектът на скулптура Борис Борисов“, каза още Венелин Ангелов.
Изработена е визуализация и макет на проекта и тече процедурата по одобряването му в Министерството на културата. За мястото на паметника има решение на Общинския съвет в Троян и издадена виза от главния архитект на общината.
До момента са събрани над 40 хиляди лева, като са нужни още около 100 хиляди лева. Кампанията за набиране на средства продължава. 
„Имаме много интересни дарения. От Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Троян направиха дарителска акция. Дарения имаме и от децата от Центъра за подпомагане на деца и младежи с увреждания, от пенсионери, от училища. Има хора, които са се включили с много сериозни дарения, но и малките са също от сърце и значат много за инициативния комитет. Над 130 са дарителите, всеки помага с каквото може. Кампанията се организира на доброволни начала от членовете на инициативния комитет“, посочи Ангелов.
Той добави, че за събиране на средствата за паметника са отпечатали и дарителски картички, на стойност по 5 лева, поставили са и кутии в различни обекти.
Срокът за откриването на паметника е рождената дата на Васил Левски – 18 юли. 
Венелин Ангелов припомни, че идеята за постамент на Апостола в Троян е възникнала още от 20-те години на 20-и век, когато е създаден инициативен комитет.
През 1928 г. идва световната криза и паметникът не се реализира. След това на дневен ред излиза изграждането на паметник на загиналите във войните за национално обединение. Така идеята е замряла, разказа Венелин Ангелов. 
„През 2006 г. също имаше инициатива, но не се реализира, тъй като не се постигна единодушие за уточняване мястото на паметника. Към днешна дата мястото е известно – пред Народно читалище „Наука – 1870 г.“. Причината е, че културната институция е създадена 1870 г. , а инициаторите на това читалище са Васил Левски и отец Матей Преображенски – Миткалото. Те са дошли в Троян, провели са разговори с учители и са запалили искрата за създаване на читалище в града. Така създаването му е свързано с Апостола и това определя мястото на паметника“, каза още Ангелов.