Скулпторите Вежди Рашидов и Красимир Ангелов ще изработят бюст-паметници на Левски и Ботев в град Две могили, област Русе. Това съобщи кметът Божидар Борисов на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Русе в присъствието на двамата творци. Те ще бъдат част от бъдещата Алея на възрожденците в градския парк. Идеята е и на бившия кмет на града Драгомир Дамянов.
По думите на Борисов изграждането на бюст-паметници на тези големи българи ще помогне за обединяването на обществото ни. Те ще помогнат и за по-доброто възпитание на младите.  
Ще бъде организирана и кампания за събиране на средства от гражданите за изграждането на двата бюст-паметника. 
„Паметниците ще станат хубави, защото ще се подпишем с имената си под тях. Името се гради много трудно, но се руши много бързо“, каза Рашидов.
По думите му, ако ежегодно всеки кмет и Общински съвет оставят по една скулптура, то след 10 години ще има 10 скулптури. Според него паметникът е знак, който остава завинаги.
Очаква се бюст-паметниците на Левски и Ботев да бъдат готови до края на август. Общата стойност за изграждането им ще е максимум 150 000 лева. Те ще бъдат изработени от бронз, а постаментите ще са от масивен камък. 
Скулпторът Красимир Ангелов заяви, че за него е голяма привилегия Вежди Рашидов да го покани заедно да изработят двата бюст-паметника. 
Рашидов обясни, че в изкуството е важно колективът да е талантлив.