„Стенописите са прекрасни и уникални шедьоври в европейската християнска иконописна школа. Това е част от спецификата на България и по този начин тя се превръща в една още по-уникална държава“, заяви председателят на парламента Вежди Рашидов при откриването на русенската изложба, посветена на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“, известен днес и вписан в регистъра на ЮНЕСКО като Ивановските скални църкви.
Експозицията в Клуба на народния представител се състои от 45 снимки и схеми, придружен с подробно описание върху 15 постера. Композицията разказва историята на манастира в периода XIII-XV век и обръща специално внимание на личността на създателя на обителта патриарх Йоаким I. Детайлно са разгледани и стенописите, връзките на манастира с българския царски двор, ктиторски сцени, както и мястото му като духовно и културно средище. Нейни автори са директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов и уредникът в музея Евгени Георгиев.
На откриването присъстваха осемте русенски народни представители, много техни колеги и областният управител. 
„Убеден съм, че изложбата ще предизвика интереса както на народните представители, така и на гостите на парламента“, каза още Вежди Рашидов, и отбеляза, че самият той е посещавал комплекса няколко пъти.