Деца от различни градове в страната подготвят обща театрална постановка в арт школа в с. Смоличано, община Невестино, съобщи за БТА Елена Начева - председател на читалище "Пробуждане" в населеното място.
Децата работят по реализацията на детска театрална постановка "Кикибок и дъщерята на Слънцето" - приказна комедия с африкански мотиви. Автор на пиесата е Петя Миладинова. "Това е една зрелищна и весела пиеса с поучителни послания, поднесени в красивата форма на мерената реч", разказа Начева. Участници в нея са 16 талантливи деца от различни населени места, обучавани от четирима професионалисти в творческата база на ваканционно селище "Живей с любов" в селото. С малчуганите работят също Илко Грънчаров - сценограф на спектакъла, Божидар Попов - хореография, Лилия Александрова - музикален педагог. В пиесата ще бъдат привлечени и деца бежанци от Украйна.
Подготовката на пиесата ще продължи три месеца и ще завърши с премиера в село Смоличано. В рамките на два месеца пиесата ще бъде показана и пред публиката в Кюстендил и София.
"Основният очакван резултат от детския театрален проект е да се развие и разшири творческия потенциал у подрастващите. Да се засили техния интерес към театралното изкуство, важността и необходимостта от изкуство и култура в техните потребности и ежедневие, да се научат да работят в екип. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество", разказа още Начева.
В детското селище в с. Смоличано, където се намира и читалище "Пробуждане", се създаде една нова възможност за децата - да работят и творят в здравословна среда в Осоговската планина. Детската арт академия цели да развие културата на словото, творческото мислене, фантазията и способностите на децата в сферата на театралното, изобразителното изкуство, танца и музиката, разказаха още авторите на проекта. Екипът има още три проекта, един от които е да прибави и творческо писане към работата с децата.
В детското селище в с. Смоличано малчуганите се учат как се живее сред природата, без достъп до съвременните технологии - телефони, таблети, телевизия и интернет. Освен да общуват с природата, те опознават живота на село и имат възможност да развиват своите таланти.