Управляваното от дванадесетокласници предприятие за търговия с шоколадови изделия "Монт де Шокола" беше избрано за най-добра учебно-тренировъчна фирма на Националната търговско-банкова гимназия в София. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).
Учениците и техният ръководител Маргарита Коцева впечатлиха посетителите в "Интер експо център" с вкусни шоколади и сладкиши, отличен маркетинг и любезно обслужване. Те спечелиха първо място сред общо 60 учебно-тренировъчни фирми. Състезанието, което се проведе за 24-и път, е част от честванията за 110-годишнината на Националната търговско-банкова гимназия.
В него участваха над 800 ученици от 10-и, 11-и и 12-и клас. На щандовете в експо центъра те представиха своите учебни фирми, които приличат напълно на реални предприятия. Сред тях има банки, застрахователни дружества, козметична компания, пекарна, туристическа агенция, специализиран магазин за здравословни храни за домашните любимци и др. Зад учебните фирми стоят реални компании в съответния сектор, които подпомагат дейността на учениците и им осигуряват ментори.
"При нас се затваря цялата икономика, защото имаме 34 фирми, 20 банки и шест застрахователни компании. Те образуват една национална икономика на Националната търговско-банкова гимназия", коментира директорът на училището Емилия Иванова. Тя уточни, че проектът за създаване на учебни фирми в гимназията започва още през 1997 г. с името интегративно-практическо обучение. В последните години гимназията участва успешно в проекта "Ученически практики 2" , финансиран по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОП НОИР) 2014-2020 г. Той дава възможност за създаване именно на такива учебно-тренировъчни фирми, както и за стажове на ученици в предприятия в реална работна среда. "Ние сме училището с най-много ученици, участващи в "Ученически практики". Техният брой е над 570. Имаме над 500 ментори и спонсори на тези учебни фирми", каза директорът.
"Изключително удоволствие е да си сред този екип. Това е екип, изграден във времето, който е световен лидер в създаването на ученически практически знания чрез учебните предприятия. Вие сте сред училищата гордост на столичната образователна система - една от перлите на нашето образование", каза в приветствието си към учениците и учителите началникът на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева.  
"Вие сте училището с най-голям брой фирми - около 60. Вероятно в света няма друго училище с толкова много фирми. Вие сте най-голямото професионално училище в България - самолетоносач и флагман на професионалното образование", каза в приветствието си Александър Попов, главен експерт в дирекция "Професионално образование и обучение" в Министерството на образованието и науката.