Правителството на Черна гора прие днес земеделския бюджет в размер на 66,09 млн. евро, от които 44,72 млн. евро са средства от националния бюджет, предаде черногорската агенция МИНА.
По време на заседанието министърът на земеделието, горите и управлението на водите Владимир Йокович каза, че това е най-големият земеделски бюджет в историята на Черна гора.
„Във финансовия отчет агробюджетът за тази година възлиза на 66,09 милиона евро, от които 44,72 милиона евро са от бюджета на Черна гора, даренията са 11,49 милиона евро и средства от заеми са 9,88 милиона евро“, каза Йокович по повод приемането на Наредба за условията, начина и динамиката на изпълнение на мерките на селскостопанската политика за тази година, т.е. земеделския бюджет за тази година.
Той посочи, че в земеделския бюджет са заложени средства за система за директни плащания в областта на животновъдството и растениевъдството, пазарна интервенция и подпомагане на мерките за развитие на селските райони.
„Освен това са осигурени средства за подкрепа на общи услуги в селското стопанство, социални трансфери за селското население, техническа и административна подкрепа за изпълнението на програмата, институционално развитие и укрепване на селското стопанство в Черна гора, програмата за фитосанитарни мерки, програма за безопасност на храните и програма за задължителни мерки за защита на здравето на животните", каза Йокович.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с черногорската агенция МИНА)