Украинските депутати одобриха днес законопроект за по-голяма прозрачност на доставките за армията - част от усилията на Киев за справяне с корупцията след скандал в министерството на отбраната, предаде Ройтерс.
Според проекта, който предстои бъде предаден на президента Володимир Зеленски за одобрение, представители на министерството на отбраната трябва да огласяват публично цените при покупки, несвръзани с оръжие.
Законопроектът, приет в деня, когато се навършва една година от руската инвазия в Украйна, беше прокаран след репортаж в медиите миналия месец за покупки на хранителни стоки от министерство на завишени цени.
Репортажът предизвика силен отзвук в обществото, последван от политически сътресения, обхванали и министерството на отбраната, отбелязва агенцията.
"След няколко месеца би трябвало да видим цените на всички закупени храни, както и на останалите продукти и услуги, закупени за армията", написа във Фейсбук съавторката на законопроекта Анастасия Радина. "Ще следя за прилагането на закона", допълни тя.
Европейският съюз е превърна реформите за справяне с корупцията в едно от ключовите си изисквания към Киев, след като миналата година Украйна получи статут на кандидат за членство в ЕС, припомня Ройтерс.
Министърът на отбраната Олексий Резников каза по-рано този месец, че по никакъв начин няма да толерира корупцията и обеща да възстанови службата за борба с корупцията в своето министерство и да включи експерти и обществени активисти в усилията за реформи.